Obavijesti

News

Komentari 74

Ovo još nije Brkićev politički kraj, ali je možda početak kraja

Ovo još nije Brkićev politički kraj, ali je možda početak kraja
1

Brkićeve šanse za nastavak karijere u velikom stilu su male. Čini se da je ovakvom raspletu sam kumovao. Ostaje dojam da je imao priliku “razboljeti se”, okušati “sreću u nekom drugom poslu...

VIDEO

Franjo Varga, Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić i Blaž Curić kazneno su prijavljeni zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka te za zloporabu naprava na štetu više osoba, priopćili su iz MUP-a.

Policija “osnovano sumnja” da je jedan od prijavljenih - Franjo Varga - dugo, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, “počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zloporabe naprava”.

Pokretanje videa...

01:26

“Na taj način neovlašteno je pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima”, objavljeno je iz MUP-a. Iako policija nije objavila detalje, čini se da je riječ o mailovima, odnosno o nadzoru nad elektroničkom poštom više ljudi. Doznajemo kako je riječ o najmanje dvije žene, a moguće da ih je bilo i više. Jedna od njih je, kako doznajemo, bivša supruga potpredsjednika Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona se obratila javnosti priopćenjem u kojem tvrdi da su optužbe prema kojima PNUSKOK provodi izvide protiv njenog bivšeg muža netočne te da je riječ o “sramotnim djelovanjima i konstrukcijama”.

Kaznene prijave protiv Varge, Brkića, njegovog brata i Curića
Kaznene prijave protiv Varge, Brkića, njegovog brata i Curića

Brkić ima saborski imunitet

Milijan Brkić danas nije bio raspoložen za komentare, a telefon njegova odvjetnika uzalud je zvonio: nije nam se javio kako bi prokomentirao vijest o dizanju kaznene prijave, a pravna bi bitka ovdje mogla biti duga i kompleksna. Brkić, naime, kao saborski zastupnik uživa imunitet, što će sigurno otegnuti daljnje, kako to pravnici vole reći, procesne radnje. Osim toga, riječ je o više kaznenih djela koja imaju osnovni i teži oblik, a otvoreno je i pitanje može li se govoriti o udruživanju, koje zasad nitko nije spominjao.

- Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnoga kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s Uskokom - navodi policija pokušavajući, čini se, unaprijed odgovoriti na pitanje zašto prijava protiv braće Brkić nije dignuta ranije, istodobno kad i one koje su dignute protiv Varge i Curića. Ovako ostaje sumnja - koju Brkić izriče naglas, a neki njegovi kolege iz HDZ-a anonimno, kako institucije obavljaju politički posao.

Milijan Brkić prošlog tjedna je gnjevno rekao kako je “sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije”, no nije jasno na koje to pojedince misli. Već dulje od godinu dana nije spomenuo niti jedno ime nego govori o “dušobrižnicima” ili “pojedincima koji će se prepoznati”.

Istraga protiv Brkića: Varga je istraživao njegovu ljubavnicu?
Istraga protiv Brkića: Varga je istraživao njegovu ljubavnicu?

Parafrazirajući Winstona Churchilla, možemo reći: “Ovo još nije Brkićev politički kraj. Nije čak ni početak kraja. Ali je možda kraj početka”. Brkićeve šanse za nastavak karijere u velikom stilu su male. Čini se da je ovakvom raspletu sam kumovao. Ostaje dojam da je imao priliku “razboljeti se”, okušati “sreću u nekom drugom poslu” ili naći neki sličan izgovor pa se mirno povući iz stranke i s pozicija na kojima vrh HDZ-a očito želi druge ljude. Andriji Mikuliću je, recimo, ponuđena sjajna zavjetrina, i on ju je objeručke prihvatio.

Zagreb: Sabor raspravlja o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe

Ovo je kraj početka...

Taj je scenarij vjerojatno stajao na raspolaganju i Brkiću. Čini se da su mu “dušobrižnici” iz njegove stranke poslali vrlo čitljive signale da se sa scene makne sam, pa će biti pošteđen - Plenković bi tad imao stranku pod potpunom kontrolom - no Brkić se nije dao. On se inatio, rogoborio, zauzimao agresivnu pozu tvrdeći da nastavlja rat - nikad nije rekao protiv koga - i ostajao u sedlu, iako su i Kuščević i Jandroković, pa na kraju i sam Plenković (koji je jednom rekao da mu afera SMS-ovi “s vremenom izgleda sve gore”), bili sasvim jasni u signalima da je nepoželjan. Sad ga očito čeka borba za spašavanje vlastite kože.

Brkićev odvjetnik: 'Informacije su konstruirali bešćutni ljudi'
Brkićev odvjetnik: 'Informacije su konstruirali bešćutni ljudi'

Kazne su i do pet godina zatvora

Za neovlašteno presretanje računalnih podataka zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora. Ako su presretani podaci državnih tijela, kazna ide do pet godina, a za kazneno djelo “zloporabe naprava” kazna je do tri godine zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...