Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
131 komentara

Ovrha putovala 13 godina: 'Ni sa suda nisam dobio opomenu'

Nedavno je banka poslala obavijest da su zbog ovrhe zaplijenili 2495,69 kuna. Bez objašnjenja. U Fini saznajemo da je riječ o HRT-u i dugu od 448 kn, koji je do danas narastao pet puta, priča sugovornica

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
131 komentara

Mom ocu Luki ‘sjela’ je ovrha za neplaćene račune za HRT-a, a da nismo znali da se protiv njega vodi ikakav postupak. Nikakve opomene od HRT-a, niti od odvjetničkog društva Hanžeković & partneri, nikakve obavijesti od Općinskog suda u Zadru otac nije primio. A pravomoćnu presudu donijeli su još 2004.

Ogorčena je kći Luke Jokića, koji je ušao u svoju TV noćnu moru.- Nedavno je banka poslala obavijest da su zbog ovrhe zaplijenili 2495,69 kuna. Bez objašnjenja. U Fini saznajemo da je riječ o HRT-u i dugu od 448 kn, koji je do danas narastao pet puta. Operater HRT-a kaže da je riječ o dugu svibnja do prosinca 2003. i da su kod odvjetnika još dvije ovrhe za dugove iz 2004. - ogorčena je naša sugovornica.

Nastavlja da je pitala operatera kako je moguće da nikad nisu dobili opomenu. 


- A on je odgovorio: “Ja ne mogu dokazati da smo opomenu poslali, a vi ne možete dokazati da je niste primili.” Tražim na Općinskom sudu u Zadru uvid u spis i doznajem da se HRT godinama, do 2009., pokušavao naplatiti od tvrtke Termokomerc d.o.o. gdje je otac radio, a koja je propala 1991. A onda vrhunac u spisu. Na adresu tvrtke izlazi sudska službenica Vesna Pavin, 25. srpnja 2009. i piše uredovnu bilješku: “Na navedenoj adresi poduzeće više ne posluje, na vratima je zahrđao lokot. Prema kazivanju susjeda i trgovkinja iz obližnjeg dućana već dugo vremena tu nitko ne dolazi.” - prepričava. Čitavo vrijeme, kaže, njen otac ništa od toga ne zna.


Pitali smo Općinski sud u Zadru jesu li ikada slali na adresu ovršenika obavijest o pokrenutom postupku i jesu li ga zvali na parnicu. Iz ureda glasnogovornika odgovorili su kako ne mogu govoriti o statusu predmeta i dodali:” Općenito, ako netko nije znao da se protiv njega vodi postupak, onda vjerojatno takvo rješenje nije pravomoćno, pa u tom slučaju svakako da stranka ima pravo žalbe”.

S HRT-a su odgovorili da ne mogu dostaviti osobne podatke vezano za ovaj slučaj s obzirom na odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.


- Ali se vaš čitatelj može obratiti HRT-u, Radnoj jedinici Pristojba, koja će ga identificirati prema svojim protokolima potom informirati o obradi njegovih podataka, pa tako i o stanju njegovih obveza te eventualno pokrenutom postupku ovrhe - stoji u dogovoru.

Vlado Biljarski iz Splitskog potrošača savjetuje da obitelj angažira odvjetnika.


- Čini se da je ovo spor pravne naravi i da bi odvjetnik trebao provjeriti koji su se pogrešni koraci dogodili kada obitelj kaže da o ničemu nije bila obaviještena. Postoji i zakonska obaveza po kojoj HRT mora čuvati podatke o uplatama pretplatnika neki broj godina, pa možda mogu i tako osporiti ovrhu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message