Obavijesti

News

Komentari 152

"Pad ili propast takve tvrtke mora izazvati tsunami efekt"

"Pad ili propast takve tvrtke mora izazvati  tsunami efekt"
1

Ekonomski analitičari smatraju kako bi potresi u Agrokoru mogli značajno zatresti i hrvatsko gospodarstvo, ali navode da država ne bi trebala izravno pomoći

VIDEO

Vjerojatno neće doći do kraha Agrokora, no moguće je veliko preslagivanje, uključujući i vlasničko, pri čemu država ne bi smjela pomagati privatnoj kompaniji izvan okvira unutar kojeg pomaže i ostalima, smatra ekonomski analitičar i profesor Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić.    

Sve veći interes za probleme Agrokoru početkom godine potaknut je sniženjem kreditnog rejtinga tog koncerna, pri čemu su dvije vodeće agencije ponajprije upozorile na njegovu visoku zaduženost i rastući rizik refinanciranja dugova. 

Prema podacima iz financijskih izvješća objavljenim na internetskim stranicama koncerna, obveze Agrokora krajem rujna prošle godine iznosile su 45,2 milijarde kuna. Od toga se na dugoročne obveze Agrokora odnosi 20,3 milijarde kuna, dok kratkoročne obveze ukupno iznose 24,9 milijardi kuna. Najveći dio kratkoročnih obveza činee obveze prema dobavljačima, koje su krajem rujna prošle godine dosegnule 16,2 milijarde kuna.

Na upit što bi za hrvatsko gospodarstvo značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može otplaćivati svoje dugove dobavljačima i kreditorima, Brkić je za Hinu istaknuo kako bi to zbog veličine same kompanije izazvalo velike i značajne potrese u hrvatskom gospodarstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radi se o najvećoj hrvatskoj i regionalnoj kompaniji, prema tome pad, propast ili veliki tektonski poremećaj u okviru takvog poslovnog subjekta mora imati višestruke učinke, mora imati neki tsunami efekt koji ne bi bio mali. Izvan svake dvojbe je da bi to izazvalo dosta velike probleme u gospodarstvu ove zemlje - rekao je Brkić.  

Vezano uz pitanje bi li država na bilo koji način trebala intervenirati u slučaju Agrokora, Brkić odgovara kako na to nema jednoznačnog odgovora ni u struci ni u politici. Po njemu, ne stoji argument da je netko prevelik da bi propao, a koji se koristi i u ovoj priči, kao i kroz povijest, i to u razvijenijim ekonomijama od naše.

Kroz tu vrstu argumentacije, kaže, istodobno se provlači loše politikantstvo na način da se tvrdi da je netko prevelik pa ne smije propasti, a propada niz drugih manjih kompanija dok se velike spašavaju. U tom je smislu istaknuo primjer zadnje velike financijske krize u SAD-u i Europi.

- Država treba brinuti o poslovnim subjektima, o efikasnijoj i pravednijoj alokaciji resursa, o zakonodavnom okviru u kojem se čitavi procesi tržišnih posredovanja događaju. O svemu tome treba brinuti, ali indirektno. Direktno zadiranje u privatni sektor na način da se nekoga  iz privatnog sektora favorizira u odnosu na nekoga drugoga politički je vrlo osjetljivo. Načelno se u situaciji Agrokora država treba brinuti na način kao što se brine i o ostalima. Međutim, ne može se, u bilo kojoj hipotetskoj, pa ni u ovoj konkretnoj situaciji, prema nekima postavljati s majčinskim, a prema drugima s maćehinskim osjećajima - kaže Brkić. 

'Mislim da neće doći do kraha i likvidacije kompanije'

Također, Brkić ne vjeruje da će doći do propasti kompanije, no predviđa njezino veliko preslagivanje, vjerojatno i vlasničko.

- U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti što će se događati. Ponavljam, mislim da neće doći do kraha u onome smislu da će kompanija biti likvidirana. Vjerojatno je i dobro da to tako ne bude - zaključio je Brkić.  

Puljiz: Potresi u Agrokoru mogli bi zatresti gospodarstvo

I Jakša Puljiz s Instituta za razvoj i međunarodne odnose smatra da bi veliki potresi u Agrokoru mogli zatresti hrvatsko gospodarstvo.

- Pa i više od toga, jer multiplikativni učinak toga bi bio i značajno veći jer bi veliki broj poduzeća koja sad posluju s Agrokorom došlo u nezavidnu situaciju. Tako da zaista slažem da država treba aktivno pratiti što se događa i kako u skladu sa svojim mogućnostima pomoći. Naravno, financijske operacije u tom smislu su isključene, s obzirom na stanje u državnom proračunu, a niti je to uloga države - istaknuo je u utorak Puljiz, odgovarajući na upit novinare Hrvatskog radija u emisiji "U mreži prvog".

Manica Hauptman: Pomoć mora biti unutar zakonskih okvira

Na upit kako bi država mogla pomoći Agrokoru zapadne li u teškoće s vraćanjem dugova, Manica Hauptman, savjetnica za gospodarska pitanja u Predstavništvu Europske komisije Hrvatskoj kazala je da sve treba biti unutar zakonskog okvira. 

- Sve unutar zakonskog okvira i svih pravila o konkurenciji otvorenog tržišta. Mi pratimo situaciju, naravno, jer može imati veliki utjecaj i na zaposlenost, i na fiskus, ali za sada smo u ulozi promatrača - istaknula je u srijedu Hauptman, odgovarajući na upit novinarke u "U mreži prvog". 

Vedriš: Država ne bi trebala izravno pomoći Agrokoru

Mladen Vedriš s katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu, pak, u istoj je emisiji naglasio da država ne bi trebala sudjelovati u pomaganju Agrokora izravno s financijskim sredstvima.

- Ne direktno s nekim financijskim sredstvima, ali itekako mora biti upoznata sa stanjem i sudjelovati u pronalaženju rješenja u smislu partnerstava, razgovora s bankama itd., da da jednu potporu restrukturiranju, a ne da ona provodi restrukturiranje - izjavio je Vedriš. 

Sberbank: U komunikaciji smo s Agrokorom

Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim ne može detaljnije komentirati odnose sa svojim klijentom, odgovoreno je u srijedu Hini iz zagrebačkog ureda te ruske državne banke.

Mediji navode kako je u Banskim dvorima početkom ovog tjedna održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna.

Na Hinin upit da tu informaciju potvrde ili demantiraju, iz zagrebačkog ureda Sberbanke su kratko odgovorili: "Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom".

Dionice Agrokorovih tvrtki u padu: Ledo, Jamnica, Belje...

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi indeksi jutros su se spustili gotovo 3 posto, ponajviše pod pritiskom potonuća cijena dionica Agrokorovih izdanja, no gotovo sve dionice kojima se trgovalo bilježe pad cijena.

Oko 11 sati Crobex indeks bio je u minusu 2,97 posto, na 2.153 boda, štio je njegov najveći pad od kolovoza 2011., kada je u jednom danu potonuo 4,8 posto.

Istodobno, Crobex10 spustio se za 2,94 posto, na 1.229 bodova.

Redovni promet dionicama premašio je 19 milijuna kuna, te je bio gotovo 15 milijuna veći nego jučer u isto doba.

"Žestoko je krenulo jutros, gotovo bi se moglo reći da je zavladala panika. Na domaćem tržištu oko 11 sati u plusu je bilo svega 5 dionica, i to onih manje likvidnih. Sve ostale su u minusu, a najviše kompanija iz sastava Agrokora, koje su cijelu burzu povukle u minus", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, ostaje za vidjeti kako će se tržište dalje kretati.

Najviše su na udaru prodaja dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Tako je dionici Leda, koja je s prometom od 5,3 milijuna kuna najlikvidnija, cijena potonula 10,4 posto, na 7.980 kuna.

Dionica Jamnice izgubila je na cijeni 8,2 posto te se njome trguje po 140.000 kuna, a dosad je ostvareno 1,26 milijuna kuna prometa.

Dionici Belja cijena je pala 8,72 posto, na 20,93 kune, uz 246.000 kuna prometa.

Nešto manji prometi, ispod 100.000 kuna, ostvareni su i dionicama Vupika i Zvijezde, a njihove cijene također su pod jakim pritiskom prodaja. Dionica Vupika pojeftinila je 10,23 posto, a Zvijezde za 7,42 posto.

Vlada: Pažljivo pratimo probleme Agrokora

Probleme koncerna u vlasništvu Ivice Todorića pažljivo prate i u Vladi u kojoj su jučer potvrdili da je početkom ožujka održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

- Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje - priopćili su iz Vlade. 

Da je sastanak održan te da Vlada prati razvoj događaja potvrdio je sinoć za RTL televiziju i ministar financija Zdravko Marić, koji je prije dolaska na mjesto ministra radio u Agrokoru. 

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi "vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza."

Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača, rekao je Marić. Početkom ove godine dvije su vodeće rejting agencije snizile rejting Agrokora. 

Najprije je agencija Moody's početkom siječnja snizila rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, da bi u veljači i snizila na negativne. 

Rejting Agrokora snizio je i Standard & Poor's i to na B-, s negativnim prognozama.

Dalić: Odgovornost je na vlasniku i upravi

Imajući u vidu važnost Agrokora za hrvatsko gospodarsvo pratimo stanje u Agrokoru, međutim odgovornost za razrješenje eventualnih poteškoća s kojima se Agrokor suočava je naravno na vlasniku i na upravi, komentirala je u srijedu Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta stanje u toj vodećoj hrvatskoj tvrki.

Agrokor se, podsjećamo, našao u problemima hoće li moći vratiti sve svoje kredite.

Dalić ističe kako Agrokor sam mora poduzeti mjere kojima će osigurati uredno poslovanje svojim dobavljačima i uredno servisiranje svojih obaveza i dugova. Dodaje kako Vlada svojim politikama štiti interese svih kompanija pa tako i Agrokora.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...