Obavijesti

News

Komentari 135

Pad rejtinga: 'Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno...'

Pad rejtinga: 'Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno...'
5

Ministar je rekao da u rujnu slijedi rebalans državnog proračuna te da je ovo jedno upozorenje ministrima da moramo razmišljati o rashodovnoj strani proračuna

VIDEO

Na 17. maratonu lađa u Metkoviću uz predsjednika Ivu Jospovića i ine goste bio je i ministar financija Boris Lalovac koji je u neformalnom razgovoru s novinarima prokomentirao financijsko stanje u Hrvatskoj. Pad kreditnog rejtinga Republike Hrvatske, Lalovac drži, da se u ovoj godini neće odraziti na državne financije.

- Ove godine smo već izašli na financijska tržišta i nadam se da to neće utjecati i ako bi bilo nekih novih zaduženja. Međutim, dugoročno to svakako znači, ukoliko se dogodi neki veći poremećaj na financijskom tržištu to bi svakako utjecalo na stanje javnih financija. Ono što je pred nama je rebalans državnog proračuna u rujnu i ovo je jedno upozorenje također svim ministrima da moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani državnog proračuna – rekao je Lalovac.

Ministar financija drži da situacija nije tako crna kako se čini.

- Dvije velike promjene koje pokušavamo uvesti, a utjecat će na pozitivnu promjenu rejtinga, to je ostvarivanje gospodarskog rasta i javni dug. Vidjeli ste moj prijedlog, nadam se da će ga premijer i uži kabinet usvojiti, a to je rasterećenje građana što se tiče poreza na dohodak, odnosno proširivanje poreznih razreda što će svakako utjecati na potrošnju - rekao je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mirovine i plaće su neupitne

Naglasio je da su mirovine neupitne, također i plaće, ali otvorio je to pitanje jer 31 milijarda kuna, koliko trošimo za plaće dugoročno nije održivo.

Na pitanje hoće li se Hrvatska još zaduživati odgovorio je da ćemo vidjeti kako se bude razvijala ova godina.

-Ono što ćemo pokušati iskoristiti to je povoljno stanje na tržištu. Ukoliko se budemo mogli zadužiti po povoljnim kamatama. Znate da smo se unatoč niskom rejtingu zadužili s kamatom od 4 posto, odnosno 3,75. Ukoliko bude povoljno stanje na tržištu bilo bi ludo ne iskoristiti ga i preduhitriti negativna stanja – zaključio je Lalovac.

Kratkoročno još imamo daha

Ministar je poručio da je Hrvatska članica eurozone i  da stanje kod nas ovisi o stanju o eurozoni te o centralnoj europskoj banci.

-Vidite da imamo pozitivan izvoz. Ali, ovo je svakako upozorenje da dugoročno moramo razmišljati o rashodovnoj strani proračuna. Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno, 2015-2016. ukoliko bude većih poremećaja na financijskom tržištu to bi moglo utjecati na javne financije. Zato se nadam da će svi ministri i Vlada ozbiljno raspraviti o rebalansu proračuna - zaključio je Lalovac.  



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina