News

Komentari 1

Pahor i Janša tvrde: Odnosi sa našim susjedima nikada bolji

Pahor i Janša tvrde: Odnosi sa našim susjedima nikada bolji

Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša ocijenili su odnose Slovenije sa svim susjednim državama kao najbolje do sada

Govoreći na tradicionalnom primanju početkom godine na Brdu kod Kranja, istaknuli su želju za mirom i konstruktivnim dijalogom u Europi i svijetu.

Slovenija se sve od stjecanja nezavisnosti i diplomatskog priznanja zalaže za mirno rješavanje svih sporova, međunarodnu suradnju i multilateralizam te ima brojne prijatelje u svijetu, a nijednog protivnika ili neprijatelja, kazao je Pahor obraćajući se stranim diplomatima akreditiranim u Sloveniji. Slovenija uživa dobar međunarodni položaj, a kao članica EU-a i NATO saveza zalaže se i želi iskrene odnose, poštovanje i razumijevanje s Rusijom i Kinom "premda one nisu naše političke i vojne saveznice", kazao je u utorak Pahor, a prenose slovenski mediji.

Slovenija po Pahorovim riječima nikad nije imala tako dobre odnose sa sve četiri susjedne države kao što je to slučaj zadnjih godina i na tome "treba graditi" odnose i dalje. Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Pahor je kazao da ga raduju napori obiju vlada da se urede sva otvorena pitanja pa i ribolovni režim, ali, kako je istaknuo, "pod ključnim uvjetom da se poštuje odluka arbitražnog suda o granici" između dviju država. Da su odnosi sa svim susjednim državama bolji nego ikad do sada složio se, u izjavi na diplomatskom prijemu, i predsjednik vlade Janez Janša.

"Drago nam je da među nama vladaju snažno razumijevanje, solidarnost i intenzivan dijalog, te suradnja na brojnim područjima, istaknuo je Janša, govoreći o susjedskim odnosima. Slovenska vlada će i dalje posebnu pozornost posvećivati prostoru srednje Europe kao "prirodnom kulturnopovijesnom" prostoru u kojemu je i Slovenija, naveo je Janša, koji je predsjedavanje Slovenije Vijećem EU-a u drugoj polovici prošle godine ocijenio uspješnim. Na slovensko predsjedavanjem Vijećem EU-a, u kojemu se kao jedna od glavnih tema provlačilo pitanje širenja EU-a na zapadni Balkan, osvrnuo se i Pahor, istaknuvši važnost budućeg integriranja te regije u EU. Slovenski je predsjednik pri tome upozorio na pogoršanje situacije u regiji, posebno vezano na neka gledanja na BiH.

Pahor je kazao da ga najviše brinu prilike u BiH, "posebno zbog otvorenih težnji za promjenu granica". "Pokušaje da se državne granice oblikuju prema etničkom načelu moramo shvatiti kao krajnje opasne za mir i sigurnost u regiji i u Europi", kazao je diplomatima Pahor.

Najčitaniji članci