News

Komentari 6

Pakistan: Još 2009. god. smo SAD-u rekli za Osaminu kuću

Pakistan: Još 2009. god. smo SAD-u rekli za Osaminu kuću

Iako je agencija ISI prenijela informacije o kući, tvrdi da nisu znali da bin Laden tamo živi. Tek prije šest mjeseci su saznali da Osamina žena i djeca tamo žive

Pakistanska vlada i obavještajne agencije tvrde da su još 2009. godine obavijestile SAD o kući Osame bin Ladena na sjeveru Pakistana. Iako je agencija ISI prenijela informacije o kući, tvrdi da nisu znali da bin Laden tamo živi. 

Viši dužnosnik ISI-ja rekao je za Sky News da su tek prije šest mjeseci saznali da Osamina žena i sinovi žive u kući u Abbottabadu. Dodao je da su odmah i taj podatak podijelili sa CIA-om. 

- Osamino uhićenje je rezultat informacija koje smo im dali, rekao je. Pakistanska policija uhitila je Gula Mohammeda koji je kupio zemlju na kojoj je izgrađena Osamina kuća.

'Osama mi je naredio da ga ubijem ako ga Amerikanci pronađu'

Nasser al-Bahri (39), jedan od najbližih suradnika Osame bin Ladena i član Al Qa'ide, rekao je kako mu je šef naredio da ga ubije ukoliko ga ikada uhvate Amerikanci. Otkrio je kako mu je Osama dao u ruke napunjeni pištolj još 1998. godine dok su se skrivali u špiljama u Afganistanu.

- Ukoliko me Amerikanci ikada uhvate, apsolutno ne želim svoj život završiti kao zatvorenik u SAD-u. Prema tome, ti ćeš me ubiti ako me ulove - rekao je Osama Nasseru. Bin Laden mu je rekao kako radije želi 'dobiti' dva metka u glavu, nego život provesti u zatvoru.

Al-Bahri je za Osamu radio šest godina.

- Nakon što sam čuo za njegovo ubojstvo prvo sam pomislio je li mu se ostvarila posljednja želja. Drago mi je što ja nisam bio taj koji ga je ubio - dodao je al-Bahri. Nekadašnji član Al Qa'ide otkrio je i neke druge strasti šefa terorističke skupine. Kaže kako je Osama bio veliki fan nogometnog kluba Arsenal te je od sportova još pratio i odbojku, prenosi Telegraph. Osamin nekadašnji tjelohranitelj ističe i da je njegov biši šef bio opsjednut crnim konjima.

Najčitaniji članci