Obavijesti

News

Komentari 87

Paklene vrućine: U američkoj Dolini smrti izmjereno 54.4°C!

Paklene vrućine: U američkoj Dolini smrti izmjereno 54.4°C!

KAO U PEĆI Iako se u povijesnim zapisima spominje da je temperatura izmjerena na istom mjestu 10. srpnja 1913. godine 56,6 stupnjeva, ta brojka nikada nije službeno potvrđena i većina meteorologa smatra netočnom

U dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na zemlji, izmjerena temperatura dosegla je nevjerojatnih 54,4 Celzijeva stupnja.

U petak, 9. srpnja, temperatura izmjerena na mjestu Furnace Creek iznosila je 54,4 stupnja (130 stupnjeva Fahrenheita). Sljedećeg dana, u subotu, izmjerena temperatura iznosila je 54,1 Celzijev stupanj. Usporedbe radi, temperatura odreska s roštilja je 54,4-57,2 stupnja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Temperatura u Furnace Creeku noću nije pala ispod 32 stupnja.

Rezultati mjerenja od petka isti su kao i prošle godine, ali treba napomenuti da stručnjaci još nisu potvrdili niti jedan od ova dva rezultata mjerenja. Ako se potvrdi, ovo će biti najviša izmjerena temperatura na našem planetu.

- U modernoj povijesti najviše temperature koje su ikad izmjerene pouzdanom opremom su izmjerene upravo u Dolini smrti - rekao je za američki NPR Chris Outler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

Iako se u povijesnim zapisima spominje da je temperatura izmjerena na istom mjestu 10. srpnja 1913. godine 56,6 stupnjeva, ta brojka nikada nije službeno potvrđena i većina meteorologa smatra netočnom, pogotovo jer je tog dana bila izmjerena temperatura u okolici.

Nakon sunca i vrućine ponovno pogoršanje vremena: Očekuju nas kiša, pljuskovi i grmljavina
Nakon sunca i vrućine ponovno pogoršanje vremena: Očekuju nas kiša, pljuskovi i grmljavina

Outler je rekao da će možda trebati vremena da stručnjaci potvrde rekordne temperature, ponekad čak i više od godinu dana. Outler je objasnio da je temperatura od 54,4 stupnja izmjerena prošle godine još uvijek u postupku provjere.

Ove godine područje Kanade, sjeverozapada SAD-a, sjeverne Europe i Sibira pogodila je serija rekordnih toplinskih valova. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan učinak klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, piše Guardian.

Nikos Christidis, britanski znanstvenik, kaže kako se provode studije kojima se pokušava izmjeriti razinu učinka ljudskog djelovanja na klimu, ali više nije upitno postoji li taj učinak, nego koliki je. Navodi kako bi ovakvi ekstremni vremenski događaji bili krajnje nevjerojatni u svijetu čiji klimatski sustav nije na rubu. 

- Iako se radi o fascinantnim brojkama, one u znanstvenom smislu nisu iznenađujuće, nego su u skladu s predviđanjima o onom što će se događati u svijetu koji se zagrijava - rekao je Daniel Swain, klimatolog na Sveučilištu California.