Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pala grupa koja je švercala ljude iz BiH preko Hrvatske

Sedam hrvatskih državljanina koje je organizirao državljanin Bugarske u Hrvatsku je prebacilo 71 stranog državljana, a njih 35 su prevezli daljeu Sloveniju

7 komentara

USKOK je pokrenuo istragu protiv jednog bugarskog državljana i sedmorice hrvatskih državljana zbog sumnje da su se udružili kako bi preko Hrvatske iz BiH u Sloveniju švercali strance.

Vlasti sumnjaju da je Bugarin sve organizirao od 22. studenoga 2016. do 12. veljače 2017.

- U navedenom razdoblju okrivljenici su u 12 navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili 71 stranog državljana, od kojih su potom iz Hrvatske u Sloveniju prebacili 35 stranih državljana. Prvookrivljeni organizator zločinačkog udruženja je za prebacivanje stranih državljana primio ukupno najmanje 26.600 eura nakon čega je, sukladno prethodnom dogovor i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, plaćao ostale okrivljenike - objavio je USKOK koji je predložio pritvor za trojicu okrivljenika.

Policije Hrvatske i BiH uspješnom suradnjom prekinule lanac krijumčarenja ljudima

Prekidanje lanca krijumčarenja migranata, koji je iz Turske vodio preko jugoistočne Europe, rezultat je višemjesečne istrage i izvrsne suradnje policija država regije, kazali su u četvrtak u Sarajevu predstavnici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i Granične policije BiH predstavljajući rezultate akcije okončane dan ranije.

U akciji kodnog naziva "Bosfor" u Hrvatskoj je u srijedu uhićeno sedam, a u BiH šest.

Kako je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Granične policije BiH potvrdio Zvonimir Petrović, voditelj Službe za organizirani kriminalitet Policijske uprave Zagrebačke, svi uhićeni u Hrvatskoj su hrvatski državljani, a raspisana je tjeralica za jednim Bugarinom, koji je također bio uključen u krijumčarski lanac, no neodostupan je policiji.

Protiv uhićenih podnesena je kazne prijava USKOK-u, a tereti ih se za organiziranje protuzakonitog ulaska na teritorij Hrvatske u sklopu zločinačkog udruženja.

Petrović je istaknuo dobru suradnju s Graničnom policijom BiH od koje je, kako je kazao, i stigla inicijalna informacija o postojanju krijumčarskog lanca. Dobra suradnja na kraju je i dovela do uspješne operacije.

Adnan Kosovac, šef odsjeka za obavještajne poslove GP BiH, također je istaknuo kako su policijske agencije dvije države odlično surađivale tijekom istrage koja je trajala više od šest mjeseci.

"Imali smo izuzetnu suradnju", kazao je Kosovac. Kazao je kako je utvrđeno da su rutom preko BiH i Hrvatske krijumčari u proteklih pola godine ka Europskoj uniji prebacili stotinjak osoba, među kojima su bili pojedinci, ali i cijele obitelji.

Oni su na rizični put kretali iz Turske, a za ilegalni odlazak ka EU krijumčarima su plaćali tri do pet tisuća eura po osobi, pri čemu su takva putovanja trajala po desetak dana.

Krijumčarski modus bio je takav da su ilegalni migranti prebacivani ili preko ilegalnih prijelaza ili pak zloporabom bezviznog režima kakvoga Turska ima s Albanijom Crnom Gorom, Srbijom i BiH.

U Hrvatsku su pak ilegalni migranti prebacivani mimo službenih graničnih prijelaza.

U koordiniranoj policijskoj akciji u nekoliko država ukupno je uhićeno oko šezdeset osoba.

Kako je potvrdio Kosovac, dio ilegalnih migranata vraćen je iz BiH u zemlje iz kojih su došli, a dio njih je u Hrvatskoj zatražio azil.

Nije želio nagađati može li BiH postati dio nove rute migrantskog vala ističući kako je to problem kojim se mora baviti cijeli niz institucija, a granična policija može poduzimati samo mjere koje se odnose na sprječavanje krijumčarenja ljudima.

Možda vas zanima i ovo:
Message