Obavijesti

News

Komentari 116

'Zbog Nataše Turbić sve nas je u Gračacu sram, od Josipe Rimac naučila je taj modus operandi...'

'Zbog Nataše Turbić sve nas je u Gračacu sram, od Josipe Rimac naučila je taj modus operandi...'
2

Bila je načelnica općine s najnižim standardom u Hrvatskoj, a sumnjiče je da je uzela 10.000 eura mita koji joj je poslala Rimac. Josipa Rimac je u Remetincu, a Nataša Turbić koja je izbačena iz HDZ-a dala je ostavku

VIDEO

Nataša Turbić, načelnica Gračaca, općine kojoj "tepaju" da je najveća hrvatska općina s najnižim životnim standardom, iz pritvora je ovih dana poslala ostavku na tu poziciju, nakon što je izbačena iz HDZ-a. U aferi oko zakupa pašnjaka za poduzetnike Josipa Ravlića i Antu Sladića, Turbić je navodno primila 10 tisuća eura mita.

U Gračacu, toj prekrasnoj velebitskoj općini vrijeme kao da je stalo. Tamo kao da još uvijek traje rat koji je u ostatku zemlje završio prije 25 godina. Svaki razgovor, odakle god krenuo, svede se na problematiku Hrvata i Srba koji tamo žive zajedno nakon rata. Do te mjere da čovjeka razveseli vijest da su se u krčmi potukli pripadnici iste nacije iz dva sela, umjesto, kako je tamo uobičajeno, na nacionalnoj osnovi. 

POGLEDAJTE VIDEO Hobotnica Josipe Rimac

Pokretanje videa...

Josipa Rimac - hobotnica 01:26

Nataša Turbić, načelnica općine u posljednja dva mandata, došla je kao djevojčica s roditeljima iz Kraljeve Sutjeske kraj Kaknja u valu naseljavanja Hrvata nakon Oluje. Srednju školu završila je u Zadru, boraveći u đačkom domu, gdje je kolege pamte kao dobru i finu curu, korektnu, mirnu i povučenu, ali savjesnu, koja nikad nije probijala rokove ili padala godine.

- Ambiciju za napredovanjem, ako i jest imala, nije se tada primjećivala - kaže nam njezin znanac. A poznanica dodaje da je na studiju njemačkog i francuskog s književnošću imala unajmljeni stan kojeg joj je plaćao otac bauštelac iz Njemačke za vrijeme studija. Nakon toga vratila se u Gračac. 

Nije, međutim, nikako mogla naći posla u struci, godinama. Na koncu je završila s optužbom za namještanje natječaja za mito, a njezini sumještani nam kažu kako se boje da toga ima još...  

- Nikako nije mogla naći posla godinama pa je dugo bila nezaposlena. Ona je nastavnica po struci, ali ova naša ludost od države ne daje prednost onome tko živi u blizini nego nekome tko je već u sustavu, tko je bio na zamjenama drugih nastavnika. Tako će prije namještenje dobiti netko tko putuje iz Zadra i plaćaju mu putne troškove, nego netko tko je još van tog sustava, a stanuje uz samu školu u Gračacu. Nikad nije upala u školu, a pokušavala je i, preko stranke. Posao načelnice zapravo joj je prvi posao koji je imala – kazuje nam Slavica Miličić, nezavisna vijećnica u Općini Gračac.

Nataši Turbić nije bilo lako u periodu od nekoliko godina nakon što je zasnovala obitelj, odnosno udala se i rodila dva sina, suprug joj je radio po terenima kao bauštelac, a ona je bila nezaposlena. 

Pozlatili pašnjake: 'Nije im bilo važno što krave ugibaju, htjeli su izvući milijune od poticaja'
Pozlatili pašnjake: 'Nije im bilo važno što krave ugibaju, htjeli su izvući milijune od poticaja'

- Kod nas u udruzi Prospero održala je dva tečaja njemačkog jezika i to je fino odradila. Trebala je biti ustrajna i tražiti posla u struci, a ne ovako. Svih nas je zbog nje pomalo sram. Kao načelnici ovo joj je drugi mandat. U početku je "lovila" sve informacije, htjela je sve znati i vidjeti, a kad je sve "polovila", čvrsto je to držala. Krenula je u političku školu ispred HDZ-a, zbog čega je često putovala u Zagreb. Znalo se da Općina plaća troškove, uključujući i hotel u kojem je boravila i slično. Odmah je prisvojila i općinski auto, a iskusnije stranačke kolegice učile su je "modus operandi", kako i što se radi - kaže nam Slavica Miličić, predsjednica udruge Prospero i, rekosmo, nezavisna općinska vijećnica u Gračacu.

'Josipa Rimac nije škrtarila. Ona je takva da vas časti vašim novcem pa očekuje lojalnost'
'Josipa Rimac nije škrtarila. Ona je takva da vas časti vašim novcem pa očekuje lojalnost'

Kaže da se tu nije moglo puno učiniti jer općinskim vijećem vlada koalicija koju ona i jedan SDP-ovac sami ne mogu preglasati te se sve zapravo svede na postavljanje pitanja na Aktualnom satu. Slično je bilo i na posljednjoj elektronskoj sjednici Općinskog vijeća. Miličić kaže da su ih jednostavno prevarili.

 - Rekla je da je Plan za raspolaganja poljoprivrednim zemljištem manjkav, da su na njemu radili tek kratak period, a da su iz Ministarstva tražili da ga ponište. U tom dokumentu su doslovno napisali da to traži ministarstvo, što nije bila istina. Ali nismo posumnjali, ogromna je općina i puno je dokumentacije izgorjelo u ratu, nije nam bilo čudno. Nismo tada znali da je dobila novce za to dok nije pukla afera. Ništa me to ne iznenađuje, stalno su pokušavali muljati s tim potvrdama, sjetite se samo slučaja Sterle. Napisali su da je Elvira Sterle u mirnom posjedu pašnjaka, a krave joj u Zadru. Mirni posjed znači da njezine krave već pasu tuđu travu i da bi baš taj pašnjak uzela u zakup. A njezine nisu vidjele Like. Pašnjak se pak proteže na toliko hektara da mu nema kraja, a za održavanje pašnjaka EU fondovi daju poticaje prema njegovoj veličini - kaže oporbena vijećnica Miličić te dodaje da joj nije jasno kako ta policijska istraga nije dovela do načelnice.

Josipa Rimac nezakonito došla i do stana, ali uspjela se izvući...
Josipa Rimac nezakonito došla i do stana, ali uspjela se izvući...

O tom smo slučaju pisali, kao i o Ličaninu koji umalo zapalio pola Like i to u doba korone, kad su vatrogasci molili da se ništa ne pali. On je za traktor zavezao zapaljenu gumu i vozio pašnjakom, paleći sve oko sebe. I za njega su nam kazali da je uzeo poticaje, a kako travu nisu pojele krave niti ju je on pokosio, htio ju je zapaliti novac ne bi morao vratiti...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović