Obavijesti

Promo sadržaj

Paladij je postao vrijedniji od zlata!?

Paladij je postao vrijedniji od zlata!?
2

Tijekom prošle godine, cijena paladija je skočila za čak 70%, da bi početkom ove godine, cijena ovog plemenitog metala premašila cijenu zlata

Cijena zlata se trenutačno kreće oko 1500 dolara za uncu, dok je cijena paladija od rujna prešla nivo od 1600 dolara za uncu.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom paladija ili one koji ulažu u sebe i jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatan vodič "Kako trgovati cijenom paladija". Vodič je prilagođena svim razinama znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatan vodič "Kako trgovati cijenom paladija" preuzmite ovdje.

Zašto je ovaj metal toliko vrijedan i skup?

Slika: Kretanje cijena paladija i zlata u 2019. godini

Paladij i platina koriste se kao katalizatori koji kontroliraju emisiju štetnih plinova prilikom sagorijevanja goriva. Paladij se prije svega koristi kao katalizator u motorima koji rade na benzin, dok se platina koristi u motorima koji rade na dizel. U razvijenom svijetu, motori na benzin su već neko vrijeme popularniji, što je imalo značajan pozitivan utjecaj na potražnju za paladijem. Sve oštriji standardi o emisiji štetnih plinova u Europi i Kini potiču prijelaz na motore koji koriste benzin. S druge strane, snabdijevanje paladijem je ograničeno, sa Rusijom i Južnom Afrikom kao najvećim proizvođačima, što je jedan od ključnih čimbenika upornog rasta cijene.

Besplatan vodič "Kako trgovati cijenom paladija" preuzmite ovdje.

U danoj situaciji, najveću prepreku daljem rastu cijene paladija predstavljaju nedavno usporavanje svjetskog gospodarskog rasta i produženi trgovinski rat. Ovi čimbenici mogu negativno utjecati na automobilsku industriju, a samim tim i na potražnju za paladijem. 

Cijena paladija za sada ne pokazuje znake posustajanja, ali negativni ekonomski podaci iz SAD objavljeni prošlog tjedna šalju signal upozorenja. Međutim, ukoliko se gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država nastavi razvijati, a Kina i SAD postignu trgovinski sporazum, postoji nezanemarljiva šansa da će cijena paladija nastaviti sa rastom u narednom periodu.

Izvori: Bloomberg, Wall Street Journal

Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti
PROMO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Hrvatska je zemlja bogate povijesti, spektakularne prirode i nevjerojatnih prizora koji ostavljaju bez daha

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca
PROMO

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca

Incijativa „Financije za nove generacije" ključan je korak u osnaživanju financijske pismenosti i poduzetničkog duha među mladim generacijama u Hrvatskoj
Petrol: Regionalni lider za punionice električnih automobila
PROMO

Petrol: Regionalni lider za punionice električnih automobila

Za vozače u tranzitu Petrol je najbolji partner jer nudi najveću mrežu punionica na cijelom koridoru od srednje Europe do Jadrana