Obavijesti

News

Komentari 7

Paladina, Hanžek, Plenković... Za propalu obnovu proziva se svakog. Osim ministra Medveda

Paladina, Hanžek, Plenković... Za propalu obnovu proziva se svakog. Osim ministra Medveda
1

Ivan Paladina navodno priprema ostavku, proziva se Gordan Hanžek iz Ureda za stambeno zbrinjavanje, govori se da je i Plenković osobno i najviše kriv za obnovu. A što je sa šefom stožera za obnovu od potresa?

VIDEO

Proces obnove je na prekretnici, poručili su novi ministar graditeljstva Ivan Paladina i potpredsjednik Vlade zadužen za obnovu Tomo Medved, u ožujku ove godine kad je novi ministar zasjeo na dužnost.

Danas, devet mjeseci kasnije, ministar Paladina nalazi se na izlaznim vratima, kao jedan od dežurnih krivaca za ono što je premijer Andrej Plenković nazvao "nestvarno sporom obnovom", traga se za drugim krivcima poput Gordana Hanžeka, predstojnika Ureda za stambeno zbrinjavanje, a lanac odgovornosti seže sve do samog premijera Plenkovića.

A svi preskaču Tomu Medveda.

On je nedodirljiv, neupitan, apsolutno nesporan akter obnove. Vjerojatno jedan i jedini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Konstanta na prekretnici

I kao što je proces obnove tada bio na prekretnici, na prekretnici se nalazi i danas. A na svakoj toj prekretnici konstanta je Tomo Medved.

Zašto se ne govori o njegovoj odgovornosti za obnovu?

Nedavna scena s bijesnim braniteljem u Petrinji koji se prvo iskaljivao na Medvedu, a onda mu se ispričavao, pa ga potom moljakao da mu pomogne s rušenjem kuće, gurnula je napokon Medveda u prvi plan i podsjetila javnost na njegovu ulogu u cijeloj, prilično neslavnoj priči.

No sada kad se diže hajka na sve aktere u nestvarno sporom lancu obnove, kada se čak proziva i premijera Plenkovića, zaboravlja se na odgovornost i ministra branitelja Medveda koji se nalazi na čelu stožera za obnovu potresom pogođenih područja.

Kao da ne postoji. Kao da obnova s njime nema nikakve veze. Kao da nitko ne zna da se Medved bavi obnovom. 

Ili kao da je on jedina čvrsta karika u tom raspuklom lancu.

Neka ne visi Tomo

Sad će izvisiti Paladina, kao što je do policijske intervencije visio ministar Darko Horvat, dižu se galge i za Gordana Hanžeka, ali Tomo Medved pošteđen je svih kritika.

Jer je on zaštićeni, nedodirljivi, nezamjenjivi Plenkovićev ministar. 

Ne samo da drži branitelje pod kontrolom, on istodobno za Plenkovića drži i stranačku desnicu pod nadzorom, i pred HDZ-ovim članovima i biračima figurira kao jedina ideološka, šatoraška, desnici naklonjena persona u Plenkovićevu inače do krajnjih granica deideologiziranom HDZ-u.

Kao osoba od velikog Plenkovićeva povjerenja dobio je zadatak koordinirati proces obnove, da bi sada upravo taj proces obnove postao mlinskim kamenom oko premijerova vrata. 

Kumuje opterećenju

Ljudi su i dalje u kontejnerima, premijer je čak i njih "optužio" da sjede u limenim kutijama jer ne žele otići dalje od svojih razrušenih kuća, cijela državna koordinacija se raspada po šavovima, što bi trebalo upućivati na činjenicu da Medved nije obavio svoj posao.

Štoviše, kumuje političkom opterećenju i osobnoj neugodi premijera Plenkovića, što se u proteklih šest godina smatralo smrtnim grijehom za svakog ministra i hadezeovca. Sve mogu raditi, samo ne mogu dovoditi Plenkovića na rub provalije. A sada je Medved doveo Plenkovića do ruba propale obnove.

Ne diraj Medveda

Pa ako će Paladina platiti glavom za "nestvarno sporu" obnovu, što je ujedno za Plenkovića i najbezbolnije s obzirom da je Paladina nestranački čovjek i HDZ zbog toga neće trpjeti političku štetu, a kamoli proživljavati frakcijske tektonske udare iznutra, Medved će zbog istih razloga biti pošteđen.

Teško je i zamisliti da bi se Plenković usudio smijeniti šatoraškog ministra. Pa čak i uprijeti prstom u njega.

Jer mu, pored kontejnera na Baniji, ne treba i šator pred Banskim dvorima.

Uglavnom, svi su krivi za propalu obnovu, osim onoga koji je trebao koordinirati čitavu obnovu. Medved je čvrsta točka procesa koji se raspao. 

I čvrsta točka Plenkovićeve Vlade. Koji se postojano raspada.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag