Obavijesti

News

Komentari 0

Paladina: Poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj

Paladina: Poskupljenje radova do 10  posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj

Obzirom da je primijećeno povećanje broja raskida postojećih ugovora, Vlada je usvojila zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda

VIDEO

Vlada je danas donijela zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, a mi u Ministarstvu ćemo donijeti metodologiju utvrđivanja razlike u cijeni, istaknuo je ministar graditeljstva Ivan Paladina pojašnjavajući kako se ovim zaključkom želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim se utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Naime, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova primijećeno je smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.

U samom tekstu zaključka, uz ostalo se pozivaju ugovaratelji koji za to imaju pravni interes da se obrate naručiteljima u postupcima javne nabave sa zahtjevom za isplatom razlike u cijeni za neizvršene ugovore o javnoj nabavi radova kod kojih je ugovorena nepromjenjiva cijena radova, a primjenjive su odredbe Zakona o obveznim odnosima, ako su se cijene radova i elemenata (građevinskih materijala, proizvoda, rada i dr.) na temelju kojih je cijena radova određena izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Naručitelji u postupcima javne nabave se pak pozivaju da pristupe analizi ugovorenih cijena radova i elemenata na temelju kojih je cijena radova određena, a kako bi utvrdili jesu li se kod takvih ugovora cijene izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U metodologiji ćemo pojasniti moguće metode kojima se to može izračunavati, radi se, prije svega, o tri različite građevinske metode. Na naručiteljima je da odaberu osobu koja će taj izračun raditi, to su u načelu ili nadzorni inženjeri ili inženjeri ili voditelji projekata, a mogu biti i sudski vještaci građevinske struke, koji onda mogu odabrati jednu od tri metode i utvrđivati i dokazivati razliku u cijeni. A na naručitelju je u konačnici da, uzevši sve okolnosti u obzir i taj izračun, odluči koliko će u tom trenutku isplatiti dodatne cijene - kaže Paladina. 

Naglašava i kako se to odnosi na bilo koji trenutak u kojem se može dokazati razlika u cijeni elemenata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a