Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16

Pametni financijski savjeti koje biste trebali primijeniti u 2020.

POWERED BY UMFO

Pametni financijski savjeti koje biste trebali primijeniti u 2020.
1

Ako su vaše novogodišnje rezolucije bile vezane za bolje upravljanje novcem u 2020., onda će vam neki od ovih savjeta itekako dobro doći. Pogledajte kako možete podebljati svoj budžet i osigurati financijsku stabilnost

Osim što imamo priliku ispisati novih 365 stranica, nova nas godina motivira da ispravimo pogreške iz prošlosti. Sigurni smo kako ste već krenuli u teretanu, počeli jesti zdraviju hranu i možda se posvetili humanitarnom radu. No jeste li razmišljali o tome kako biste mogli popraviti svoje financijsko stanje? Uz pravi plan znat ćete na što vam sve odlazi novac te ćete imati priliku prepoznati prilike na kojima možete uštedjeti. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da u ovoj godini budete proaktivniji barem što se financija tiče.

1. Odredite prioritete

Ako želite podebljati budžet ili si osigurati stabilne financije, ono čega biste se najviše trebali pridržavati jest određivanje prioriteta. Iako većina govori kako, da bismo bili sretni i ispunjeni, trebamo živjeti svaki dan kao da nam je posljednji, ova formula i nije baš najbolja kad je riječ o financijama. Trošenje novca na daleka putovanja, kupnja nepotrebne elektronike da biste bili u korak s trendovima ili dizanje kredita za odlazak na vjenčanje mogu poljuljati vašu financijsku stabilnost u budućnosti.

Prije nego što odlučite kupiti nešto ili otputovati na neko egzotično mjesto, razmislite kako bi se to dugoročno moglo odraziti na vaš budžet; hoće li neka izvanredna situacija poput skupog liječenja ili teže životne situacije spriječiti mogućnost otplaćivanja kredita? Također, imajte na umu kako ipak ne možete predvidjeti sve situacije u sljedećih deset ili 20 godina, zato se fokusirajte na stvari koje već znate da vas čekaju, poput odlaska u mirovinu.

Danas, nažalost, godine radnog staža ne jamče da ćete moći ležerno uživati u umirovljenju te da nećete morati razmišljati o tome hoćete li imati novca da preživite mjesec. Dobrovoljni mirovinski fond idealno je rješenje za one koji žele na vrijeme i uz dodatne poticaje štedjeti za svoju buduću mirovinu. Upravo zbog toga razmislite u što ćete usmjeriti svoje financije; počnite štedjeti i osigurajte si lagodnu mirovinu

2. Financijske ciljeve razdvojite u kategorije

Prvi i osnovni savjet koji trebate slijediti kad je riječ o financijama jest postavljanje kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih ciljeva. Kratkoročni su ciljevi, kao što im naziv kaže, ciljevi koji se postavljaju u nekom kraćem roku. Primjerice, kupnja novoga glačala kratkoročni je cilj jer je za njegovo postizanje dovoljna jedna godina. Srednjoročni se ciljevi odnose na razdoblje od jedne do pet godina, a oni bi podrazumijevali kupnju i otplatu novog mobitela, dok su dugoročni ciljevi najzahtjevniji jer iziskuju veliku količinu novca (primjerice kupnja novog stana).

Ove ćete ciljeve najlakše postaviti tako što ćete prvo izraziti svoju želju (primjerice želim kupiti laptop), doznati njegovu cijenu (recimo, 3000 kuna), izračunati koliko mjesečno morate izdvajati od plaće (primjerice 200 kn sljedećih deset mjeseci) te na kraju uzeti u obzir svoja primanja i tekuće izdatke.

Ako nakon računice shvatite da ipak nećete moći kupiti novi laptop dok ne otplatite, primjerice, mobitel koji ste uzeli na rate prošle godine, vaš će se cilj iz kratkoročnog pretvoriti u srednjoročni. Važno je da poznajete svoj financijski kapacitet i ne premašujete ga jer ćete se u protivnome naći u problemu.

3. Počnite ulagati već s prvom plaćom

Ako ste se ove godine zaposlili ili tek planirate, sigurni smo kako ste već stavili na papir koliko će vam ostati novca nakon što podmirite sve račune, platite stanarinu i kupite hranu. Pobrinite se da od plaće prvo počnete rješavati sva zaduženja u kojima ste se dotad našli kako biste što prije skinuli teret duga te počeli pametnije usmjeravati svoj novac u, primjerice, dionice, nekretnine ili pak strane valute.

Osim toga, kad se riješite dugova, imat ćete priliku štedjeti i stavljati određenu količinu novca ''sa strane'' za, kako bi se reklo, ''crne dane'', odnosno hitne slučajeve, zbog čega u nepredvidivim situacijama nećete biti primorani dizati kredite i ponovno se zaduživati. Neka vam novi posao bude svjež financijski početak koji će vam u budućnosti osigurati lagodan život i više novca na bankovnom računu. 

4. Ne pratite mentalitet stada

Od postanka čovječanstva poznato je kako pojedinci prate masu, pa čak i ako ona ide u nepoznatom smjeru. Istina je da su takve grupe u prošlosti bile sigurnije kad je bila riječ o opstanku, no u današnjem se dobu ova praksa i nije pokazala najboljom. Primjerice, kad je riječ o financijama, možemo izdvojiti nekoliko situacija u kojima su ljudi, prateći masu, ostali oštećeni; od dizanja kredita u bankama koje su nudile niske kamatne stope, a koje su poslije vrtoglavo porasle, pa sve do ulaganja u dionice koje su se kasnije pokazale čistim promašajem.

Zbog toga, prije nego što donesete odluku o dizanju kredita, ulaganju u nekretnine ili kupnji dionica, budite sigurni da ste dovoljno dobro istražili sve kako ne biste ostali oštećeni. Dobro čitajte ugovore koje potpisujete i neka vas ne zavaraju mala slova - upravo se ondje kriju klopke.

5. Nemojte slijepo slijediti savjete

Iako vam često žele sve najbolje, ipak ponekad nije dobro slijepo slijediti savjete svojih prijatelja, kolega ili rodbine. Stvari koje su možda funkcionirale u njihovu slučaju ne znači da će funkcionirati i za vas. Primjerice, vaši prijatelji ili rodbina nemaju točan uvid u vaše financije; ne znaju koliko mjesečno izdvajate za tekuće troškove poput stanarine, režija ili ratu kredita te upravo zbog toga trebate dobro razmisliti prije nego što ih poslušate.

Prilagodite svoj financijski plan prema svojem budžetu; primanjima, izdacima i ulaganjima, a ako mislite kako njihov savjet ipak neće funkcionirati za vas, uljudno im se zahvalite na pomoći.

Iako nam život možda ponekad izgleda kao igra na sreću neke stvari ipak možemo predvidjeti. Nemojte budućnost prepustiti slučajnosti i osigurajte se na vrijeme. Odaberite dobrovoljni mirovinski fond i ne strepite kako ćete živjeti u mirovini.

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus.

POWERED BY UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji