Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
288 komentara

'Računi za struju moraju rasti, imamo mjere za kompenzaciju'

S prvim danom iduće godine poskupljuje struja tj. povećava se naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
288 komentara

S prvim danom iduće godine poskupljuje struja tj. povećava se naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za struju kod svih opskrbljivača.

Riječ je o naknadi namijenjenoj poticanju proizvodnje struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode. Ona posljednje tri godine, zajedno s PDV-om, iznosi 4,4 kune po potrošenom kilovatsatu. 

Ministar Tomislav Panenić u Vukovaru komentira poskupljenje električne energije Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Thursday, 22 September 2016

 

'Bez povećanja naknada možemo očekivati tužbe'

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić tvrdi da Most ima spremne mjere kako do povećanja cijena ne bi došlo.

- Izmjeni zakona o tržištu električne energije su sastavni dio nečeg što se radilo od 2013. do 2015. gdje se manipuliralo tržištem, zapravo izvorima obnovljivih energija i sad imamo situaciju da sve to skupa utječe na rast naknade  - rekao je Panenić i dodao kako će te naknade rasti za 10 do 12 lipa po kilovat satu zbog potipisanih ugovora i ako se to ne ispuni imat ćemo tužbe protiv Republike Hrvatske. 

Računi veći za 30-ak kuna: 'Imamo mjere za kompenzaciju'

- Ono što je sigurno je da smo mi iz Mosta definirali mjere koje će to kompenzirati tako da do povećanja cijene neće doći od 1. siječnja - rekao je ministar i dodao kako bi povećanje bilo 30-ak kuna mjesečno. Nije rekao koje su to konkretne mjere kojima Most namjerava spriječiti porast cijena već je samo rekao kako pregovaraju sa HEP-om. 

Inače, prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se iznos za obnovljive izvore treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. 

Prosječno, na razini države, računi za struju bit će veći za pedesetak kuna po kućanstvu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message