Obavijesti

News

Komentari 25

Panenić: Lex Agrokor je loš i država se u to ne treba petljati

Panenić: Lex Agrokor je loš i država se u to ne treba petljati
2

Povjerenje Mosta u HDZ je narušeno upravo jer nema dovoljno komunikacije. Za to je direktno odgovoran premijer Andrej Plenković, kaže bivši ministar gospodarstva

VIDEO

Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, a sada saborski zastupnik Mosta, gostuje u studiju 24sata. Hoće li Most podržati Zakon o prinudnoj upravi koji je već nazvan Lex Agrokor ili Lex Todorić po kojoj ta tvrtka ne bi mogla u stečaj? Što Most zamjera prijedlogu? Kakvi su odnosi Mosta i HDZ-a i gdje zapelo s planom za otkup Ine? Hoće li i koliko poskupjeti struja, te zašto na izbore izlazi sa SDP-om, samo je dio tema o kojima ćemo razgovarati s Panenićem?

Razgovor pratite iza 13 sati na Facebook stranici 24sata, našem portalu 24sata.hr i našem YouTube kanalu

Bivši ministar gospodarstva Panenić: Država se ne smije uplitati u slučaj Agrokor, neću podržavati zakon! Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Tuesday, 28 March 2017

_________________________________________________________________________________________

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


-HDZ s nama nije komunicirao uopće oko tog zakona. Saznao sam to s tiskovne konferencije. Ja bih sada trebao dići ruku za to. To je neugodna situacija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15


- Takav zakon nije primjeren rješavanju tako krupnih problema. Država niti u vlastitim poduzećima nije uspjela. Imamo probleme u Borovu koje neće imati plaće, imamo Petrokemiju. Država nije pokrenula niti jedan postupak popravljanja situacije. Trebali bi naučiti upravljati svojom imovinom da bi nekom drugom mogli nametati pravila. U slučaju Agrokora za 365 dana cijelo hrvatsko gospodarstvo će pokleknuti ako ne nađu rješenje - kaže Panenić i dodaje da država ne zna upravljati ni vlastitim tvrtkama i pita se zašto se onda petlja u takvu tvrtku. 

- Niti smo mi stručni kao država niti možemo pomoći upravljanju – kaže Panenić. Smatra da bi se vjerovnici trebali na sudu u roku sedam dana dogovoriti s upravom oko financiranja i osiguranja sustava.  

- Nezadovoljstvo u predstečajnim nagodbama vidimo kod vjerovnika, a sada bi dio toga trebao biti precrtan i u ovaj novi zakon. Vjerovnici bi se trebali odreći dijela potraživanja, to će se ponovno preliti na gospodarstvo i krajnjeg kupca. Država treba štititi one koji žive od svoga rada. Država se odrekla 60 posto svojih potraživanja prema Badelu. Upravljanje smo dali nekom trećem. Meni se čini da je to društvo povezano s Agrokorom  - kaže bivši ministar ciljajući na Meteorovo preuzimanje Badela. 

Panenić kaže da nitko ne želi preuzeti odgovornost i sjesti na čelo Agrokora, niti bi država imala takav kadar koje bi mogao voditi tako veliki sustav kao što je predviđeno zakonom koji bi već u četvrtak trebao biti na Vladi. 

- Imali smo primjer Peveca i vidimo da je poduzeće ostalo na tržištu - kaže Panenić koji smatra da bi vjerovnici mogli izabrati nekog iz svojih redova.

Na ovaj način nemaju moju ruku u Saboru, kaže Panenić za predloženi zakon i dodaje da u klubu zastupnika nisu imali raspravu o tome, a itekako su trebali. Kaže da će biti disonantnih tonova, ali vjeruje da će se možda i naći većina za zakon. 
Koliko su u zadnje vrijeme narušeni odnosi HDZ-a i Mosta, ovo je samo  zadnji primjer neslaganja? Koliko će dugo Vlada funkcionirati.

- Ako nema komunikacije, nema ni povjerenja. Sami lokalni izbori u kojima Most izlazi samostalno u svim sredinama oslikava stanje našeg povjerenja u HDZ na državnoj razini. Očekivao sam da zajedno rješavamo probleme, podržavamo jedne druge, ja to sad ne vidim. Iako podrška Vladi nije upitna, model komuniciranja mora se značajno promijeniti. Političari pred biračima moraju biti sigurni da donose dobru odluku - kaže Panenić. 

Što se tiče Mosta - želimo da ova Vlada uspije i da sudjelujemo u tom uspjehu - kaže bivši ministar gospodarstva.
Ipak direktno je prozvao premijera Andreja Plenkovića za nedostatak komunikacije. Rekao je da je tu lošiji od Tihomira Oreškovića.

U prošloj Vladi smo imali smo premijera Oreškovića koji je bio koordinator i radio na komunikaciji među ministrima. On je tražio da se rješenja nalaze. I kao tehnička vlada smo kvalitetno radili. Premijer je šef i on je odgovoran za komunikaciju, a ako to ne radi, dolazi do različitih tonova i odluka – kaže Panenić i dodaje da neće biti novih izbora i da će podržati Vladu, ali da mora postojati razina samokritike i da mora reći što nije dobro u Vladi. 

Osvrnuo se i na radnu skupinu oko Ine koja još nije donijela zaključke oko otkupa. Jasno je rekao da HEP nije taj s čijim udjelom bi se mogla otkupiti Ina. 

- Situacija u HEP-u nije dovoljno riješena da bi tvrtka išla u javnu ponudu - kazao je Panenić i dodao da u HEP-u nema ništa privlačno za investitore jer tvrtka ne može u skoroj budućnosti donijeti profit.

Panenić kaže da nije samo problem otkupiti INA-u, država mora znati i što će dalje s njom. 

- Nama se događaju paradoksi u Hrvatskoj, da ministar vanjskih poslova Mađarske komunicira cijenu Ine. Da ruski veleposlanik govori da više neće financirati Agrokor. Jesmo li mi banana republika da nas šamaraju sa svih strana? Mora se jasno reći da to tako ne ide  -kaže Panenić.

- Nije cilj otkupiti INA-u i biti neuspješan. Mađarski MOL kupuje maloprodaju u Hrvatskoj i time stvara konkurenciju. Ako preuzmu i Crodux nakon Tifona direktno će razviti svoju maloprodajnu mrežu - kaže.

Panenić je potvrdio da je izgubio potporu SDP-a u borbi za vukovarsko srijemskog župana. I to zbog toga što će mu Vlado Iljkić iz Stožera za obranu Vukovara biti zamjenik. 

- Pozvao sam sve stranke da mi daju potporu jer smo svi nezadovoljni u mojoj županiji - kaže Panenić koji je kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije i dodaje kako ga je SDP podržao pa je u očima HDZ-a postao lijevi.

- Ne mogu prihvatiti da me netko ideološki svrstava. Ne možemo se igrati s Vukovarsko-srijemskom županijom!- ističe Panenić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer