Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Panenić: Vlada se hvali, a ne pokrivaju dugovanja bolnica

Visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, rekao je Tomislav Panenić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17 komentara

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Panenić, reagirajući na blokadu računa vinkovačke Opće županijske bolnice, optužio je Vladu, premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da su svjesni ukupnih dugova bolnica, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. 

- Žalosno je slušati izjave najviših vladinih dužnosnika o gospodarskom rastu i suficitu u Državnom proračunu, a s druge strane se ne pokrivaju obveze prema dobavljačima. Time, visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, a javni sustav nastavlja biti najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj - istaknuo je u subotu Tomislav Panenić.

Navodi kako je Opća županijska bolnica Vinkovci u petak završila u blokadi računa nakon što je 2018. završila s gubitkom od 117 milijuna kuna, što je za 34 milijuna kuna više nego 2017. godine. Time je, tvrdi Panenić, gubitak gotovo dosegnuo razinu godišnjeg prihoda, a dospjele obveze vinkovačke bolnice od 101 milijun kuna. U istom razdoblju i bolnica u Vukovaru je ostvarila ukupni gubitak od 158 milijuna kuna, uz 116 milijuna kuna dospjelih obveze. 

- Ukupna obveze vinkovačke i vukovarske bolnice su u ovom trenutku izvan moći Vukovarsko-srijemske županije na koju su prenesena osnivačka prava te će, bez žurne pomoći iz Državnog proračuna, doći do kolapsa zdravstvenog sustava na području županije. Slično stanje je i u većini drugih hrvatskim bolnica i županija - navodi Tomislav Panenić te poziva Vladu da žurno osigura sredstva za pokrivanje akumuliranih gubitaka i redovno plaćanje obaveza te provedbu cjelovitog restrukturiranja bolnica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message