Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Panika u autobusu za Osijek: Piton i udav gmizali u prtljazi

JEZA Carinici na graničnom prijelazu Ilok pregledali su autobus koji je stigao iz Novog Sada. U prostoru za prtljagu primijetili su da se u jednoj vreći nešto miče...

Foto: Carina
58 komentara

Golemi kraljevski udav i burmanski albino piton isprepadali su carinike tijekom kontrole autobusa na graničnom prijelazu Ilok. Bili su zamotani u vreću.

POGLEDAJTE VIDEO:Autobus hrvatskih registracijskih oznaka koji vozi iz Novog Sada u Osijek zaustavljen je u utorak na graničnom prijelazu Ilok. Carinici su pregledali autobus. Vozač im je otvorio prostor za prtljagu. Iznenadili su se kad su vidjeli da se nešto miče u platnenoj vreći. Uzeli su vreću i otvorili je. Bili su šokirani prizorom. U vreći su bile dvije žive zmije - kraljevski udav i burmanski albino piton. Carinici su ih spremili na sigurno, dok ih nije preuzeo Mirko Milec iz Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja.

- Zmije su u dobrom stanju. Kod mene će ostati dok Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ne donese odluku u njihovoj sudbini - rekao je Milec, vlasnik privatnog Zoološkog vrta u Ruščici. S obzirom na to da vozač busa nije prijavio zmije, protiv njega je podnesen prekršajni nalog te je kažnjen s 1500 kuna. Ove zmije nisu na popisu zaštićenih vrsta. Kraljevski udav je neotrovan i naraste do tri metra. Što se tiče burmanskog pitona, on naraste oko četiri metra. Također nije otrovan. Što se tiče krijumčarenja ezgotičnih životinja, godišnje se u Hrvatskoj prešverca tisuće egzotičnih vrsta. Glavni motiv nezakonite trgovine leži u zaradi, koja se na globalnoj razini kreće od 60 do 150 milijardi kuna. Carinska uprava Ministarstva financija prošle je godine otkrila 12 pokušaja krijumčarenja zaštićenih vrsta životinja, od čega ih je devet zabilježeno kao CITES slučajevi (primjerci zaštićeni međunarodnom konvencijom).

Foto: 24sata/Carina
- Najčešće su to slučajevi krijumčarenja kornjača čančara, kože kraljevskih pitona, kamenih koralja i nekih vrsta papiga - kažu iz Carinske uprave. Što se tiče borbe protiv nezakonite trgovine životinjama i sprečavanja iste, bitna je edukacija i podizanje svijesti o tom problemu.

Možda vas zanima i ovo:
Message