Obavijesti

News

Komentari 9

Papa Franjo: Antisemitizam je dio vala "pokvarene mržnje"

Papa Franjo: Antisemitizam je dio vala "pokvarene mržnje"
1

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni prošli mjesec pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u zadnjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima

VIDEO

Papa Franjo ocijenio je u petak da je antisemitizam dio vala "pokvarene mržnje" koji je zahvatio neke zemlje i pozvao sve da budu na oprezu s tim u vezi.

U govoru članovima Američkog židovskog odbora koji borave u posjetu Vatikanu, Papa je također istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje jer dijele nasljeđe sa Židovima.

"Jako me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja", rekao je. "Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama."

Papa nije imenovao zemlje na koje misli, no vladine statistike objavljene prošli mjesec pokazuju da se od prošle godine u Francuskoj dogodilo više od 500 antisemitskih napada, 74 posto više nego 2017. Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Naglašavam da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena, potpuna kontradikcija", rekao je.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni prošli mjesec pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u zadnjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.

Jačanje antisemitizma podudara se s jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka u većinski kršćanskim zemljama kao što su Italija, Njemačka, Poljska i Mađarska.

U Velikoj Britaniji, devetero zastupnika istupilo je iz laburističke stranke prošli mjesec jer su nezadovoljni kako se stranačko vodstvo postavilo prema antisemitizmu u stranci.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina