Obavijesti

News

Komentari 24

Papa Franjo je donio zakon protiv pranja novca i terorizma

Papa Franjo je donio zakon protiv pranja novca i terorizma
1

Papa Franjo je novim zakonom nastavio djelo svog prethodnika Benedikta XVI. i naložio odlučniju borbu protiv zla današnjice - pranja novca i financiranja terorizma

VIDEO

Papa Franjo je s novim “Motu proprio”, koji je na snagu stupio u subotu, uveo nove mjere za suzbijanje organiziranog kriminala, borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma te za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje. Novi zakon proširuje nadležnost nad svim vatikanskim dikasterijima, a donesen je kao produžetak zakona koje je već potpisao Benedikt XVI.

Nadopunio Benedikta XVI.

U dokumentu se kaže kako promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, materijalnog i moralnoga, zahtijeva duboko promišljanje o pozivu ekonomskih i novčarskih odjela i o njihovoj sukladnosti s ostvarenjem općega dobra.

Sveta Stolica se time priključuje naporima međunarodne zajednice usredotočenima na promidžbu cjelovitosti, stabilnosti i transparentnosti ekonomskih i novčarskih odjela i u prevenciji i borbi protiv kriminalnih radnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“U kontinuitetu s poduzetim radnjama u tom okviru mojega prethodnika Benedikta XVI., polazeći od Motu proprio od 30. prosinca 2010. za suzbijanje i borbu protiv nezakonitih radnji na financijskom području, želim obnoviti zauzimanje Svete Stolice za usvajanje načela i primjenu pravnih sredstava koja je razvila međunarodna zajednica, prilagođujući još više institucionalni ustroj radi prevencije i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje”, napisao je papa Franjo.

Apostolskim pismom u obliku “Motu proprio” prihvaćene su mjere za suzbijanje kriminalnog udruživanja i borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, zatim mjere protiv subjekata koji prijete miru i međunarodnoj sigurnosti te mjere nadzora tijela koja profesionalno obavljaju financijske djelatnosti.

Protiv prijetnje miru

Ustanovljen je i Odbor za financijsku sigurnost sa svrhom usklađivanja nadležnih tijela Svete Stolice i Države Grada Vatikana glede sprječavanja i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije oružja za masovno uništavanje.

“Nalažem da sve što je određeno ima punu i trajnu vrijednost, također ukidajući sve nespojive odredbe, počevši od 10. kolovoza 2013. godine”, potpisao je papa Franjo.

Nakon poteza koje je papa Franjo povukao od početka svog pontifikata, čime je umnogome iznenadio ne samo vjernike i svjetsku javnost već i pripadnike kurije, ovo je još jedna odluka koja pokazuje papinu odlučnost da se i Crkva aktivno uključi u rješavanje i upozori na najveće probleme modernog društva poput korupcije i financijskog kriminala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e