News

Komentari 1

Papa Franjo predvodio misu u Ateni: Vjernici su oduševljeni

Papa Franjo predvodio misu u Ateni: Vjernici su oduševljeni

Na misi koju je u nedjelju predvodio u Ateni papa Franjo je istaknuo da Bog voli ono što je "maleno i ponizno", izvijestila je francuska novinska agencija

"Sjajno je što smo imali prigodu sudjelovati na misi s Papom", rekla je Margarita Diakopoulou, sedamdesetogodišnja Njemica udana za Grka.

Oko velike koncertne dvorane Megaron, koju je nadlijetao helikopter, na snazi su bile drakonske sigurnosne mjere. Četiri policijska vozila zapriječila su promet, najbliža stanica podzemne željeznice je bila zatvorena, a policajci su na ulazu pregledavali pozivnice i covid propusnice.

Osamdesetčetverogodišnji Papa rođen u Argentini prvi je papa koji je u zadnjih 20 godina posjetio grčki glavni grad. Godine 2001. Ivan Pavao II. je bio prvi papa koji je došao u Atenu nakon crkvenog raskola 1054. na Zapadnu i na Istočnu crkvu.

Pravoslavlje je u Grčkoj "većinska religija" po Ustavu, a katolička manjina (1,2 posto stanovništva) ima tek 250.000 vjernika, koji su većinom potomci doseljenika iz Poljske, Filipina, Albanije, Ukrajine, Afrike i s Bliskog istoka.

U homiliji koja se prevodila na grčki na panou iznad velikih orgulja, Papa je istaknuo da "Gospodin voli ono što je maleno i ponizno".

"Nije riječ o tome da budemo maleni i malobrojni, već da se otvorimo Bogu i drugim ljudima", dodao je Sveti Otac obraćajući se 2000 vjernika, kojih je 900 bilo u najvećoj dvorani zbog epidemioloških mjera.

Papa se u nedjelju navečer, drugi put tijekom boravka u Grčkoj, sastaje s poglavarom Grčke pravoslavne crkve, atenskim arhiepiskopom Jeronimom II. u nuncijaturi pošto je u subotu bio primljen u pravoslavnoj nadbiskupiji.

U ponedjeljak oko podneva, nakon posljednjeg susreta s mladima u katoličkoj školi, papa Franjo će se iz Atene vratiti u Rim.

Najčitaniji članci