News

Komentari 97

Papa pozvao na suživot svih naroda, poželio nadu za Japan

Papa pozvao na suživot svih naroda, poželio nadu za Japan

Benedikt XVI zatražio je da ljudi budu milosrdni prema izbjeglicama s prostora na kojima vladaju rat i nasilje. Tražio je da diplomacija ima glavnu riječ umjesto oružja

Benedikt XVI. je u tradicionalnoj uskršnjoj poruci Gradu i svijetu (Urbi et orbi), danas pred više od sto tisuća hodočasnika na Trgu svetog Petra, pozvao na miran suživot svih naroda. Spomenuo je prostore na kojima vladaju rat i nasilja u svijetu i poželio da prevlada „put slobode, pravde i mira“.

U toj poruci, poslije svečane mise, Benedikt XVI. je govorio i o izbjeglicama zatraživši od svih da budu milosrdni. Na kraju je čestitao Uskrs na više desetaka jezika među kojima i na hrvatskome jeziku.

- Neka svaka politička odluka bude nadahnuta štovanjem ljudske osobe - rekao je Papa.

U ovom našem svijetu čuju se urlici boli, siromaštva, gladi, ratova i nasilja, rekao je Papa i pozvao da u Libiji „diplomacija preuzme riječ umjesto oružja“, da u afričkim zemljama i na Srednjem istoku svi građani, a posebno mladi, se zauzmu na promicanju općeg dobra. Neka se u Obali Bjelokosti narodi vrate mirnom suživotu, rekao je Papa.

Benedikt XVI. je govorio i o katastrofi koja je pogodila Japan i poželio da japanski narod pronađe utjehu i nadu. Tijekom mise Papa je rekao kako čovjek “nije jednostavni proizvod evolucije”, jer kada bi bilo tako onda bi njegov život bio bez smisla, bio bi čak smetnja prirodi. 

Čovječanstvo nije slučajnost

Papa Benedikt XVI na Uskrsnom bdijenju u subotu je rekao kako je pogrešno misliti da se u 'nekom kutku svemira slučajno razvila vrsta koja je sposobna razmišljati i tražiti racionalnost u vlastitom nastanku'

- Da je čovjek samo produkt evolucije negdje na rubu svemira, tada njegov život ne bi imao smisla i mogao bi biti hir prirode. Ali ne, na početku svega postoji razlog, i to stvaralački, božanski razlog - rekao je Papa. Prema crkvenom učenju, katoličanstvo i teorija evolucije nisu u potpunoj suprotnosti. Kršćanin može prihvatiti evoluciju kako bi objasnio razvoj, ali vjeruje da je u osnovi svega Bog, a ne slučajnost. Vatikan inače upozorava protiv predoslovnog shvaćanja biblijskoga opisa postanka.

Najčitaniji članci