Obavijesti

News

Komentari 20

Papa o korupciji: To je virus kojeg ćemo morati pobijediti

Papa o korupciji: To je virus kojeg ćemo morati pobijediti
7

Koliko zla je taj društveni virus učinio latinoameričkim narodima, rekao je papa Franjo u Peruu, čiji je bivši predsjednik optužen za korupciju i zločine protiv čovječnosti

VIDEO

Papa Franjo u petak je u Limi pozvao na borbu protiv "virusa korupcije", u govoru u predsjedničkoj palači pred političkim vodstvom zemlje, rekavši da je to "društveni virus" koji pogađa sve aspekte života i koji mora biti pobijeđen.

Papa je peruanskom predsjedniku Pedru Pablu Kuczynskom i predstavnicima civilne vlasti poručio da se mora učiniti sve kako bi "to društveno zlo" bilo pobijeđeno.

"Koliko zla je taj društveni virus učinio latinoameričkim narodima i demokracijama ovog blagoslovljenog kontinenta", kazao je Papa.

U Peruu, njegove riječi mogu se povezati s dubokom političkom krizom nakon što je bivši predsjednik Alberto Fujimori koji je optužen za korupciju i zločine protiv čovječnosti povodom Božića amnestiran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A family gather next to religious icons outside their house, prior to Pope Francis

Kuczynski je doživio brojne kritike zbog te odluke, a i sam je izbjegao optužbe o vezama svojih privatnih konzultantskih tvrtki s brazilskom građevinskom tvrtkom Odebrecht.

"Korupcija se može izbjeći ali traži angažman svih", kazao je Sveti Otac, dodajući da Peruanci moraju osjećati da je njihova zemlja "mjesto mogućnosti za sve a ne samo za neke".

Papa je pozvao na veću transparentnost između civilnog društva i privatnog i javnog sektora i dodao da nitko ne treba biti isključen iz tog procesa.

Papa je govorio pred političarima nakon što se tijekom jutra u petak uputio u srce Amazonije gdje je upozorio pred više tisuća domorodaca iz nekoliko zemalja da "amazonski domorodački narodi nisu nikad bili toliko ugroženi".

Peru

Susrećući nekoliko sati kasnije predstavnike vlasti, Franjo je zatražio od njih da "slušaju, priznaju i poštuju lokalne ljude i stanovništvo kao valjane sugovornike".

"Amazonski domorodački narodi najvjerojatnije nisu nikad bili toliko ugroženi kao danas", ocijenio je Papa u svom govoru u gradu Puerto Maldonadu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a