News

Komentari 2

Papa osudio 'kamena srca' koja ne suosjećaju s migrantima

Papa osudio 'kamena srca' koja ne suosjećaju s migrantima

Vatikan je priopćio da je Papa molio zamolio Djevicu Mariju da "otopi kamena srca onih koji su stavili zidove da se obrane od boli drugih ljudi."

Papa Franjo u srijedu je drugu godinu zaredom zbog pandemije covida-19 prije svitanja posjetio rimsku vjersku znamenitost te osudio "kamena srca" onih koje ne dira patnja migranata. 

Franjo, odjeven u bijeli zimski kaput, došao je blizu rimskih Španjolskih stuba prije 6,15 ujutro te je tamo ostao deset minuta. Molio se i položio košaru bijelih ruža u podnožju 12-metarskog obeliska na kojem se nalazi kip Djevice Marije.

Dana 8. prosinca u Italiji i drugim katoličkim tradicijama slavi se nacionalni blagdan Bezgrešnog začeća. Drugu godinu zaredom, Franjo je bio primoran otkazati tradicionalnu popodnevnu misu koja bi privukla tisuće ljudi, jer bi time bila povećana mogućnost zaraze.

Vatikan je priopćio da je Papa molio za izlječenje žrtava covida-19, za zaustavljanje ratova i klimatskih promjena te je zamolio Djevicu Mariju da "otopi kamena srca onih koji su stavili zidove da se obrane od boli drugih ljudi."

Svjetska migrantska kriza bila je središnja tema njegovog nedavnog posjeta Cipru i Grčkoj, koji je završio u ponedjeljak.

Tijekom toga posjeta, osudio je eksploataciju migranata u političke svrhe, globalnu ravnodušnost prema njihovoj nevolji opisao kao "brodolom civilizacije" i izrazio žaljenje što se Europa nalazi u "eri zidova i bodljikave žice."

Na grčkom otoku Lezbosu, koji je dom nekoliko tisuća izbjeglica, rekao je da je "uznemirujuće" da su neki europski čelnici željeli koristiti zajedničke fondove da izgrade zidove i stave bodljikavu žicu kako bi držali podalje migrante.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nedavno je pozvao EU da zajednički financiraju granični zid kako bi zadržali val migranata koji u Poljsku dolazi s Bliskog istoka preko Bjelorusije. 

Najčitaniji članci