Obavijesti

News

Komentari 2

Papa posjetio Veliku sinagogu i osudio nasilje u ime vjere

Papa posjetio Veliku sinagogu i osudio nasilje u ime vjere
5

Papa Franjo je kao poglavar Katoličke crkve posjetio rimsku sinagogu Tempio maggiore, u kojoj je, aludirajući na islamističke napade osudio nasilje u ime vjere

VIDEO

Papa Franjo prvi je put, kao poglavar Katoličke crkve, posjetio rimsku sinagogu Tempio maggiore, u kojoj je, aludirajući na islamističke napade osudio nasilje u ime vjere. 

U iznimno dobro čuvanom hramu smještenom uz rijeku Tibar, izmjenjivali su se psalmi na hebrejskom i govori u kojima je istican velik napredak u odnosima između katolika i Židova u posljednjih 50 godina.

Franjo je, nakon Ivana Pavla i Benedikta XVI., treći papa koji posjećuje rimsku sinagogu. 

"Nasilje koje ljudi provode jedni protiv drugih u suprotnosti je s bilo kojom vjerom, osobito s trima glavnim monoteističkim vjerama - judaizmom, katolicizimom i islamom", rekao je Papa, istaknuvši postojanje "neraskidivih veza između Židova i kršćana".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Sukobi, ratovi, nasilje i nepravde otvaraju duboke rane čovječanstva, koje nas poziva da se još više angažiramo na miru i pravdi. Ni nasilje ni smrt neće nikada imati zadnju riječ pred Bogom", rekao je Franjo. 

Židovski vjerski čelnici bili su još oštriji u osudi islamističkog nasilja."Vjera ne stvara mržnju. Vjera ne prolijeva krv. Vjera poziva na dijalog", rekla je predsjednica rimske Židovske zajednice Ruth Dureghello, obraćajući se Papi. "Nadamo se da će ova poruka doprijeti do brojnih muslimana koji zajedno s nama dijele odgovornost, kada je posrijedi angažman na boljem svijetu, svijetu u kojemu zajedno živimo. To možemo postići samo zajedno", rekla je.

Glavni rimski rabin Riccardo di Segni osudio je nasilje "koje se opravdava fanatičnim vizijama nadahnutim vjerom".

Papa je u sinagogi toplo pozdravio voditelja talijanske Islamske zajednice Yahyu Pallavicinija koji je prisustvovao obredu.

"Šoa nas uči da nam je potreban maksimalan oprez kako bismo brzo reagirali u obrani ljudskog dostojanstva i obrani mira", kazao je Papa, upotrijebivši hebrejsku riječ za holokaust. 

Izrazio je "bliskost sa svima koji su preživjeli holokaust", pogledavši pritom prema grupi talijanskih Židova koji su preživjeli nacističke logore i koji su sjedili u prvim redovima sinagoge. 

Govor, prekidan pljeskom više puta, Papa je završio hebrejskim "Šalom Alejhem" (Mir s vama). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto