Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Papa pozvao Tajlanđane da u kršćanima ne vide "strance"

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost"

Pope Francis visits Thailand
Foto: Thailand Royal Household/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
4 komentara

Papa Franjo u petak je odao počast tajlandskim katolicima koji su u prošlosti trpjeli ili su ubijeni zbog vjere te pozvao današnje Tajlanđane da ne gledaju na kršćanstvo kao na "stranu" religiju.  

Bio je to posljednji Papin cijeli dan tijekom boravka u Tajlandu, gdje je dominantna kultura blisko povezana s budizmom premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Kasnije u petak Papa odlazi u Wat Roman, uglavnom katoličko područje u predgrađu glavnoga grada Bangkoka.

Papa je posjetio moderno svetište izgrađeno u čast Nicholasa Bunkerda Kitbamrunga, tajlandskoga svećenika koji je umro 1944. i vjernici ga smatraju mučenikom. Sin kršćanskih preobraćenika s budizma, uhićen je zbog zvonjave crkvenih zvona za vrijeme razdoblja kojim je dominirala antizapadnjačka vlada sumnjičava prema stranim utjecajima poput francuskih kolonijalnih snaga u susjednim zemljama.

Svećenik je osuđen na 15 godina zatvora i umro je od tuberkuloze u bolnici gdje se prema njemu loše postupalo te mu se uskratila potrebna skrb jer je bio katolik.

U razgovoru s katolicima i časnim sestrama okupljenima u crkvi, Franjo je izrazio zahvalnost onima koji su u prošlosti preuzeli na sebe "tiho mučeništvo vjere i svakodnevnu predanost".

Godine 1940., sedam katolika, među njima tri djevojke, ubila je tajlandska policija u sjeveroistočnoj pokrajini Nakhon Phanom. Papa Ivan Papao kasnije ih je proglasio mučenicima.

Razdoblje za vrijeme Drugoga svjetskog rata i drugi progoni smatraju se zastranjivanjem, a današnji odnosi između budista i katolika općenito su vrlo dobri.

Za vrijeme vladavine tajlandskoga kralja Naraija prije 350 godina, osnovana je papinska misija u Sijamu. Premda misionarima nije uspjelo masovno preobratiti stanovništvo, budistička većina uglavnom ih je tolerirala, posebice kraljevski dvor.

'Tehnika i globalizacija ugrožavaju individualnost mladih'

Papa Franjo upozorio je u petak da su tehnologija i globalizacija homogenizirale mlade ljude širom svijeta do točke gdje su njihova jedinstvenost i kulturalna individualnost postale ugrožene.

Osamdesetdvogodišnji Papa na sastanku s čelnicima drugih religija pozvao je mlade ljude da čuvaju kulturu koju su im predali preci i njeguju korijene, završavajući zadnji puni dan posjeta Tajlandu.

Osudio je "sve veću tendenciju da se diskreditiraju lokalne vrijednosti i kulture nametanjem unitarnog modela" za vrijednosti mladih ljudi, referirajući se očito na zapadnjački utjecaj filmova, reklama i društvenih medija.

"To proizvodi kulturnu devastaciju koja je tako ozbiljna kao i nestanak životinjskih vrsta i biljaka", rekao je.

Očuvanje lokalne kulture također je tema posjeta u petak selu s većinski katoličkim stanovništvom Wat Roman u predgrađu Bangkoka gdje je pozvao današnje Tajlanđane da na kršćanstvo ne gledaju kao na stranu religiju.

Dominantna kultura u Tajlandu blisko je povezana s budizmom, premda je katolička manjina od manje od jedan posto općenito dobro tretirana u modernim vremenima.

Papa će iz Tajlanda otputovati u Japan.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message