Obavijesti

News

Komentari 22

Papa se opušta uz LCD i klavir, a najdraže piće mu je Fanta

Papa se opušta uz LCD i klavir, a najdraže piće mu je Fanta
9

Prvi put je televizijska ekipa dobila priliku snimiti Papu u molitvi u privatnoj kapelici i dok večera s kardinalima i opušta se uz vijesti. Ušli su i u katakombe i tajnu arhivu

VIDEO

Papa Benedikt XVI. otvorio je vrata svog vatikanskog doma televizijskim kamerama i otkrio detalje svog privatnog života za dokumentarac 'Tajni pristup: Vatikan'. 

Prvi put je televizijska ekipa dobila priliku snimiti Papu kako u privatnoj kapelici moli na misi u sedam sati ujutro. Snimatelji History Channela pratili su ga i na putovanjima u avionu najveće talijanske kompanije Alitalije kojeg uvijek zbog sigurnosti slijede dva lovca. 

Papa je otkrio da se najčešće opušta gledajući vijesti na svom LCD televizoru koji odskače od ostatka staromodnog namještaja u njegovom stanu te da mu je najdraža razbibriga sviranje klavira. Požalio se kako zbog previše obaveza sve rjeđe sjeda za instrument. 

- Schubert se povremeno začuje iz Papina stana, kažu u dokumentarcu. Josepha Aloisiusa Ratzingera snimili su i kako u službenoj halji prima kardinale na večeri i kako vodi molitvu prije no što objed posluže njegova dva osobna kuhara.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vrlo je opuštena atmosfera. Naravno da dolazimo odjeveni u mantiju i da poljubimo Papin prsten, no onda on zamoli sve prisutne za kratku pauzu i povede molitvu. Zatim posjedamo za stol i posluže nam hranu, koja je jednostavna, ali dobra, rekao je kardinal John Patrick Foley. Umjesto vina, Papa za večerom odabire Fantu od naranče koja mu je 'najdraža poslastica'. 

Vatikanski dužnosnici poveli su televizijsku ekipu i u katakombe te tajnu arhivu dva kata pod zemljom u kojima čuvaju Michelangelove bilješke i pisma koja su si za vrijeme Građanskog rata u Americi 1863. slali Papa Pio VII., bivši američki predsjednik Abraham Lincoln i Jefferson Davis, prvi i jedini predsjednik Konfederacije. Lincoln je u pismu najavio da će poslati posebnog predstavnika Papi, dok je Davis tražio da Papa prizna Konfederaciju. U arhivi se čuvaju i bilješke te memoari sadašnjeg Pape no ne smije ih se otvarati sve dok ne prođe 75 godina od njegove smrti. 

Papin stan ima deset soba, u njegovu uredu rade dva muška pomoćnika od kojih se jedan pojavljuje u dokumentarcu i od milja su ga kolege prozvali Predivni George, a gledatelji još mogu vidjeti i Papin ured, privatnu kapelicu, Vatikansku banku, spilju i podzemno groblje uključujući i ostatke za koje se vjeruje da su od apostola Petra. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!