Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
160 komentara

Papa tražio oprost: Pričao sa žrtvama svećenika zlostavljača

Među žrtvama s kojima je Papa razgovarao bili su dvoje vodećih boraca protiv zlostavljanja djece, Paul Redmond te Marie Collins, nekada i sama žrtva svećeničke pedofilije

August 25, 2018 : Pope Francis visit to Ireland
Foto: ©VaticanMedia-Foto/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
160 komentara

Papa Franjo susreo se s osam irskih žrtava svećeničkog spolnog zlostavljanja i s njima razgovarao 90 minuta u subotu za posjeta Irskoj, objavio  je glasnogovornik Vatikana. 

Među žrtvama s kojima je Papa razgovarao bili su dvoje vodećih boraca protiv zlostavljanja djece, Paul Redmond te Marie Collins, nekada i sama žrtva svećeničke pedofilije, koja je poslije postala civilna članica Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, ali je podnijela ostavku razočarana otporom nekih članova Kurije da provedu u život preporuke Komisije unatoč tomu što ih je odobrio Papa.

Pope Francis is welcomed by Taoiseach Leo Varadkar at Dublin Castle during his visit to Dublin PAPA U IRSKOJ 'Propusti Crkve oko pedofilije opravdano izazvali zgražanje'

Neke žrtve su željele da se papa Franjo sastane upravo s tim aktivistima koji žele da Vatikan preuzme odgovornost za svoju ulogu u skandalima zlostavljanja djece u Crkvi.

Redmond, koji je bio rođen u jednom od domova Majka i dijete kojima je upravljala Crkva, bio je dan na posvojenje kada mu je bilo 17 dana, objavio je priopćenje u kojem kaže da je sastanak bio srdačan i uljudan i da je Papa zatražio oprost za ono što se zbivalo u takvim domovima.

Papa Franjo obilježio je prvi papinski posjet Irskoj u 39 godina priznanjem o propustu crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s "gnjusnim" zločinom pedofilije u svojim redovima koji je i dalje sramota za katoličku zajednicu.

Pope Francis visit to Ireland DVODNEVNO PUTOVANJE Papa u Irskoj u jeku skandala oko svećeničkog zlostavljanja

Irska je zemlja snažne katoličke tradicije, u kojoj su proteklih desetljeća razotkrivena mnoga zlostavljanja koja su se provodila u okviru Crkve, od svećeničkog seksualnog zlostavljanja i prikrivanja tih zločina, do zlostavljanja u zloglasnim Magdaleninim praonicama, crkvenim ustanovama za preodgoj djevojaka koje su 'zastranile', gdje su im oduzimali djecu i tjerali na prisilan rad.

Posjet pape Franje pada i u vrijeme otkrića niza slučajeva seksualnih zlostavljanja što su ih počinili crkveni velikodostojnici, ponajviše u Australiji, Čileu i Sjedinjenim Državama. Vatikan je izrazio ''sramotu i očaj'' nakon što je u izvješću porote na sudu u Pennsylvaniji poimenice naveden 301 svećenik iz te savezne države kao vjerodostojno optužen zlostavljač djece.

Pope Francis delivers a speech after a meeting with Patriarchs of the churches of the Middle East at the St. Nicholas Basilica in Bari UOČI POSJETA IRSKOJ Papa Franjo zamolio oprost za svećenička zlostavljanja djece

Papa je uoči posjeta Irskoj objavio pismo narodu Božjem u kojem traži oprost za zlostavljanja djece pod skutima Katoličke Crkve, priznavši da se bol žrtava "predugo ignorirala i ušutkavala". 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message