Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Papina kritika: Hrana postaje sredstvo osobnog uništenja

Pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika

Pope Francis leaves Ivato International Airport for a three-day visit to Madagascar
Foto: BAZ RATNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
8 komentara

Papa Franjo je u srijedu kritizirao "loše i razorne" prehrambene navike oko 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom na planetu u poruci poslanoj UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) prilikom Svjetskog dana hrane. 

Pogledajte video

- Vidimo kako hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja - komentirao je Papa u poruci FAO-u.

- Tako pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika - naglasio je.

Thinkstock UNICEF: Većina djece jede lošu hranu: Mozak im se ne razvija dobro

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa.

"Patologije povezane s bogatstvom" dovode do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i anoreksije i bulimije. Moramo se boriti protiv poremećaja prehrane životnim stilom nadahnutim vizijom onoga što nam je ponuđeno, njegovanjem skromnosti, umjerenosti, suzdržanosti, samokontrole i solidarnosti", preporučio je argentinski Papa.

Pope Francis leaves after a Mass for the canonisation of five persons at the Vatican 'POSREDOVALI SU KOD BOGA' Papa je proglasio pet svetaca, među njima i britanski kardinal

On je ocijenio "okrutnim, nepravednim i paradoksalnim" da danas postoji hrana za sve ali da ona nije svima dostupna. On je istaknuo da žali što se u nekim dijelovima svijeta hrana rasipa, baca, pretjerano konzumira ili je namijenjena za neprehrambene svrhe.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message