Obavijesti

News

Komentari 460

Papa Benedikt XVI.: Ponekad mi se činilo kao da Bog spava

Papa Benedikt XVI.: Ponekad mi se činilo kao da Bog spava
49

Zaista sam dirnut i vidim "živu Crkvu". Zahvalan sam vam što ste došli u tako velikom broju, rekao je u srijedu papa Benedikt XVI. na posljednjoj audijenciji

VIDEO

Posljednja informacija:

Nakon audijencije Papa je na twitteru napisao: "Želim da svatko osjeti veselje biti kršćaninom, da bude voljen od Boga koji je dao svojeg Sina za nas"

"Papa, uvijek ćeš biti u našim srcima", "Živio Papa" uzvikuju vjernici dok Benedikt XVI. opet u papamobilu prolazi kroz mnoštvo. Hodočasnici se vesele, plješću, pjevaju i mašu. Papa mnoštvo pozdravlja posljednji put. Audijencija je završila 

Papa je pozdravio i hrvatske hodočasnike: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Srdačno pozdravljam hodočasnike iz Hrvatske, hvala vam na ljubavi, ostanimo zajedno u vjeri u Krista. Pozdravljam vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija - pozdravio je Papa na hrvatskom. 

Papa je vjernike pozdravio i na njemačkom, engleskom, španjolskom i drugim jezicima.  

Nakon što je Papa Ratzinger završio govor mnoštvo mu je oduševljeno pljeskalo, a neki su se i rasplakali. Pljesak je trajao barem minutu. Kardinali su se podigli sa svojih mjesta i također pljeskali.  Ratzinger je bio dirnut te se smiješio. Prema podacima "Svete Stolice" Papu je došlo pozdraviti 150.000 ljudi. Policija je rekla da je stiglo oko 100.000 vjernika. 

Benedikt XVI. je rekao i da je 2005. godine osjetio veliki teret nakon što je izabran za Papu, ali da ga je Bog vodio. Naglasio je da je za vrijeme svojeg pontifikata imao radosnih, ali i teških trenutaka.

- Zadnjih godina bilo je trenutaka kada se činilo da Bog spava. Osjetio sam da mi ponekad nedostaje snage i molio sam Boga da mi pomogne. Voljeti Crkvu znači imati hrabrosti donijeti i teške odluke, ne zbog sebe nego zbog Crkve. Papa pripada svima i svi pripadaju njemu - rekao je Papa. Dodao je i kako je oduvijek znao da Crkveni brod nije njegov brod nego Božji. Naglasio je i da neće napustiti Crkvu i vratiti se privatnom životu nego će ostati na križu uz Krista.

Benedikt XVI.: Zahvalan sam jer vidim "živu Crkvu"

Papa je rekao i da se nikada nije osjećao usamljeno dok je obnašao svoju dužnost i zahvalio se kardinalima, prijateljima i svima koji su mu pomagali. Rekao je i da mu je srce puno zahvale Bogu. 

Papa drži propovijed koju često prekida pljesak oduševljenog mnoštva. 

- Zaista sam dirnut i vidim "živu Crkvu". Zahvalan sam vam što ste došli u tako velikom broju. Mislim da zaista moramo reći hvala jer je Crkva živa i moramo reći hvala jer je danas vrijeme lijepo  - rekao je Papa na početku govora. 

Papa je sišao s automobila i stao za propovjedaonicu. Okupljeni vjernici su mu pljeskali. "U ime Oca, Sina i Duha Svetoga", rekao je Papa, blagoslovio mnoštvo te službeno otvorio audijenciju.

Papa je blagoslovio djecu

Papa Benedikt XVi. u papmobilu prolazi pored mnoštva i pozdravlja ga. Oduševljeni vjernici mu mašu i plješću. Neki mašu zastavama, a neki su razvili transparente kojima pozdravljaju Papu i zahvaljuju mu. Papamobil se kratko zaustavio kako bi Benedikt XVI. mogao blagosloviti djecu.

Trg svetog Petra je prepun hodočasnika. Najmanje 100.000 ljudi iz cijelog svijeta stiglo je na Papinu posljednju audijenciju. Neki procjenjuju i da ih je čak 200.000. 

Papa Benedikt XVI. (85) u srijedu ima posljednju audijenciju. Vjernici su već počeli pristizati u Vatikan, a na audijenciji se očekuju stotine tisuća vjernika.

Papa Ratzinger, podsjetimo, u četvrtak će abdicirati. Prijepodne će se oprostiti od kardinala, a popodne će iz Vatikana otići u Castel Gandolfo. Pontifikat mu službeno završava u 20 sati. Nakon toga počinje razdoblje "Prazne Stolice". Početak konklave još se ne zna no pretpostavlja se da će konklava biti i prije 15. ožujka. 

Kardinali su već počeli pristizati u Vatikan. Kardinal iz Kanade Jean-Claude Turcotte rekao je kako je spreman glasovati za Papu koji nije iz Europe.

Crvene cipele će zamijeniti smeđima

Svoje crvene cipele Papa će zamijeniti smeđim. Nosit će jednostavnu bijelu svećeničku halju. Jedno vrijeme će biti u Castelu Gandolfu, a nakon što obnove samostan Mater Ecclesiae preselit će se tamo. Sa sobom će uzeti obiteljsku fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i njegova sestra Maria, drveni križ iz rodne Bavarske, pozlaćenu budilicu koju je dobio na dar nakon konklave 2005. godine, tanjur na kojem je Papinski grb te stolac koji je dobio na dar za 85. rođendan.   


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 460
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a