News

Komentari 12

Par ubio dvoje djece: Kćer bila raskomadana, a sin umotan u plastiku. Motiv je bila religija?

Par ubio dvoje djece: Kćer bila raskomadana, a sin umotan u plastiku. Motiv je bila religija?

Tužitelji vjeruju da su djeca Joshua i Tylee Ryan posljednji put viđeni u rujnu 2019. godine. Njihova tijela pronađena su prije gotovo godinu dana na imanju Chada Daybella

Američki par Lori Vallow i Chad Daybell optuženi su da su s predumišljajem ubili sedmogodišnjeg Joshuu Vallowa i sedamnaestogodišnju Tylee Ryan, Lorinu djecu iz prvog braka, prenosi BBC.

Ovaj slučaj pobudio je interes medija jer su i Vallow i Daybell oboje vjerovali u Sudnji dan i ostale apokaliptične scenarije.

Chad Daybell napisao je nekoliko romana apokaliptične tematike koji su bazirani na vjerovanjima mormona.

Mormoni su monoteistička religijska zajednica koja Isusa Krista stavlja kao drugu osobu Svetog Trojstva. Prema njihovim vjerovanjima Krist će doći na kraju vremena i uspostaviti tisućgodišnje kraljevstvo u Americi. Iz tog vjerovanja potječe i njihovo ime - Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.

Vjeruje se da se par upoznao jer su oboje bili članovi pokreta koji se pripremao za kraj svijeta.

Daybell je osim za ubojstvo djece optužen i za ubojstvo svoje prve supruge Tammy Daybell koja je iznenada preminula svega nekoliko tjedana prije nego što je Daybell oženio Vallow. Oboje su završili u pritvoru 2020. godine, a tada ih se teretilo za krađu, prikrivanje dokaza i lažiranje identiteta.

- Vjerujemo da su se Daybell i Vallow svojevoljno urotili kako bi ubili troje nevinih ljudi - rekla je Lindsey Blake, tužiteljica okruga Fremont.

Tužitelji vjeruju da su djeca Joshua i Tylee Ryan posljednji put viđeni u rujnu 2019. godine. Njihova tijela pronađena su prije gotovo godinu dana na imanju Chada Daybella u američkoj saveznoj državi Idaho. Nestanak djece u 2019. godini prijavili su njihovi djed i baka, a policija je otkrila da nisu viđeni tjednima.

Navodi se i kako je Lori Vallow istragu nestanka svoje dvoje djece tjednima ometala krivim navodima i lažima, a nakon toga je navodno napustila Idaho.

Vallow je poznata i pod imenom Lori Daybell, uhićena je u saveznoj državi Hawaii u veljači 2020. godine. Optužena je tada za napuštanje djeteta i nepoštivanje suda jer se mjesec prije nije javila sudu i predala djecu dužnosnicima države. 

Daybell je uhićen nekoliko mjeseci nakon što su tijela djece pronađena na njegovom imanju u Idahu.

U sudskim spisima stoji da je Tylee bila raskomadana i spaljena, a Joshua je bio umotan u crnu plastiku.

Tylee je bila dijete Lori Vallow i njena trećeg muža, dok su Vallow i njen četvrti muž Charles Vallow Joshuu posvojili od članova šire obitelji. 

Navodno je Vallow bila obožavateljica Daybellovih knjiga, a par se 2018. pojavio i u jednom podcastu.

Ona se 2019. preselila na Daybellovo imanje u Idaho nakon što je njen brat Alex Cox ubio njezinog tadašnjeg muža Charlesa Vallowa. Cox je tada tvrdio da je sve bilo u samoobrani, a u prosincu 2019. preminuo je prirodnom smrću u dobi od 51. godine.

Prije nego što ga je njen brat ubio, Charles Vallow je predao papire za rastavu navodeći kako je "postala opčinjena, a na momente i opsesivna po pitanju spiritualnih vizija i iskustava na rubu smrti".

Lori Vallow se za Chada Daybella udala samo dva tjedna nakon smrti njegove supruge.

U optužnici se ne navodi točno uzrok smrti djece, ali se spominje da je bračni par svoje činove opravdao religijskim uvjerenjima.

Vallow i Daybell trebali bi se na sudu trebali pojaviti danas, a dosad su odbacivali sve optužbe koje im se stavljaju na teret.

Najčitaniji članci