Obavijesti

News

Komentari 980

Privela ih je policija: Čekali su sudionike Pridea sa puškama?

Privela ih je policija: Čekali su sudionike Pridea sa puškama?
5

Od ranog jutra ispred Skupštine se okuplja veliki broj policijskih snaga. Jake snage su i na Trgu Republike. Na fasadama zgrada su ispisani grafiti protiv gay parade

VIDEO

Gay parade u Beogradu će ipak biti, objavili su noćas organizatori Pridea. Naime, vlasti do isteka zakonskog roka u ponoć nisu naredile da je Pride zabranjen. 

Dio oko Skupštine grada i Narodne skupštine, gdje bi trebala završiti šetnja, blokiran je za pješake i automobile. Od ranog jutra ispred Skupštine se okuplja veliki broj policijskih snaga. Jake policijske snage su i na Trgu Republike. 

Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji, nakon što ih je policija legitimirala. Mladići su bili obučeni u trenirke i na sebi nisu imali vidljiva navijačka obilježja, a do dolaska policije mirno su sjedili u parku, piše Blic.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Okupljanje je počelo u 11.30 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle je povorka u 12.50 sati krenula Ulicom Kneza Miloša do Doma Narodne Skupštine Srbije i do Skupštine Grad Beograda. Na čelu kolone istaknuli su veliki transparent na kojem piše: "Ponos za sve: Parada ponosa Beograd".

Oko dvadeset protivnika Parade pokušalo se probiti iz Knez Mihailove prema Trgu Republike, ali ih je spriječio kordon policije, pa su se razišli po okolnim ulicama. Uzvikivali su parole protiv Parade. Oko 50 mladića uzvikivalo je: "Peder gradom neće šetati".

Tijekom okupljanja je došlo do manjeg incidenta kada je jedan mladić nasrnuo na drugog koji je nosio majicu s natpisom: "Ne je** te peder nego kapitalizam"

Prijetili automatskim puškama

Interventna policija je nešto prije podneva iz zgrade u Ulici Svetozara Markovića izvela muškarca okrvavljene glave. Navodno je prijetio automatskom puškom, javlja Tanjug. Preveden je još jedan muškarac koji je iz auta prijetio puškom, a predao se nakon desetminutnog pregovaranja. Ne zna se imaju li ova privođenja veze s Gay Prideom.

Jedan je muškarac u maskirnoj uniformi upao među sudionike Parade i jednoj djevojci oteo transparent te slomio preko koljena. Policija je brzo reagirala i privela nasilnika.

Marko Todorović/Telegraf

Na fasadama objekata pored centralnih ulica ispisani su grafiti protiv gay parade, poput "Neće šetati".

Na autocesti u blizini beogradske Arene huligani su zapalili gume. Fotografija je počela kružiti na Twitteru. Također, prema nekim informacijama na ulice Beograda izašla je i vojska. Dva oklopna vozila i na stotine pripadnika Žandarmerije blokiraju ulicu na Terazijama kod Meka, javlja 24 sata.rs

Uz oklopna vozila tu su i vodeni topovi, jedan ispred Vlade, a drugi ispred hotela "Beograd". Policijski helikopteri nadlijeću grad.

Skup je završio oko 14 sati.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da tijekom Parade Ponosa ne smije biti nasilja jer se u Srbiji poštuje Ustav i zakon. 

Viši prekršajni sud u Beogradu je priopćio kako se "sve osobe koje policija privede dežurnom sucu Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirane po hitnom postupku".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji sudjeluje na današnjoj Paradi ponosa, pozvao je sve građane da pokažu da srpska prijestolnica poštuje različitost i da je kozmopolitski i svjetski grad.

Mali je rekao novinarima kako je obišao trasu kojom će proći Parada ponosa, izrazivši uvjerenje da će sve proći bez incidenata. 

Novi prosvjed danas u 16 sati

Pokret Dveri pozvao je danas građane da se u 16 sati okupe kod hrama Svetog Save odakle će krenuti u obiteljsku šetnju središtem Beograda u znak prosvjeda zbog Parade ponosa. 

U priopćenju navode da bi se tom manifestacijom promovirale prave vrijednosti - "tradicionalni brak, obitelj i djeca, a nikako Gay Parada".

Beograđani u subotu prosvjedovali zbog Gay Pridea

Podsjetimo, sinoć je oko pet tisuća ljudi započelo prosvjed u središtu Beograda zahtijevajući da se Pride ne održi, a prosvjednici su se zadržali u središtu grada do jedan sat poslije ponoći čekajući odluku o Prideu. 

Prošle godine parada nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a 2010. protekla je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 980
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti