Obavijesti

News

Komentari 139

Paradoks za sirotinju: Trošak ovrhe je veći ako nemate novca

Paradoks za sirotinju: Trošak ovrhe je veći ako nemate novca
1

U slučaju da ovršenik na svom računu ima dovoljno novca za naplatu duga i naknade u cijelosti, tad će naknada iznositi 87 kuna - pojasnili su nam iz Fine

VIDEO

Rješenje o ovrsi dobila sam 1. prosinca i odmah platila dug komunalnoj tvrtki. No 28. prosinca račun mi je blokiran, požalila se čitateljica iz Osijeka.

Bila je dužna platiti 804 kune duga te 340 kuna troškova, i to je platila 5. prosinca, u zadanom roku od osam dana.

- Onog dana kad mi je račun blokiran nazvala sam odvjetnika u potpisu Ovrhe. Rekao je da moram čekati da prođu blagdani i da se vrati djelatnica koja radi na ovrhama. Dodao je da mi je račun blokiran jer vjerojatno nisam uplatila cijeli iznos, što nije bilo točno. Uplatila sam sve na račun naveden u ovrsi i naznačila njen broj - dodala je čitateljica.

Nakon praznika, 8. siječnja, opet je nazvala odvjetnički ured i uspjela dobiti ženu zaduženu za ovrhe.

- Rekla je da mora istražiti u čemu je problem. Nakon nekog vremena me nazvala i rekla da mi je račun greškom blokiran jer je  uplata u komunalnoj tvrtki uredno evidentirana. Ispričala se zbog blokade i obećala da će je povući - no tu nije bio kraj problemima.

- Fina je s mog računa naplatila trošak svoga knjiženja ovrhe, a potom i trošak ukidanja ovrhe i sve je koštalo 269 kuna. Nazvala sam ih i pitala kome se trebam obratiti za povrat novca. Rekli su komunalnoj tvrtki ili odvjetničkom uredu koji je naredio ovrhu - rekla je čitateljica te dodala da su joj u komunalnoj tvrtki rekli da novac treba vratiti odvjetnik.

- Odvjetnik je tražio da mu dostavim rješenje o ovrsi, uplatnicu s uplaćenim dugom i potvrdu iz Fine iz koje je vidljivo koliko mi je novca naplaćeno s računa na ime troškova Fine. Taj sam dokument morala u Fini platiti 28 kuna. Nakon dva tjedna odvjetnički ured vratio mi je 269 kuna koje mi je s računa skinula Fina za svoje troškove - dodala je.

Većinu novca čitateljica je uspjela dobiti natrag, no ostala je gorčina zbog nečije pogreške i desetak dana blokiranog računa. Kad je Fina pokušala provesti ovrhu, čitateljica na računu nije imala novca, pa su ga blokirali. Zbog toga su i naknade koje je naplatila Fina veće. Pitali smo ih kolika se, primjerice, za ovrhu od 1200 kuna treba platiti naknada i o čemu ovisi koliko će iznositi.

- Moramo li blokirati račun te ako ih ovršenik ima u više banaka i ako na dug treba obračunati kamatu, naknada iznosi 182 kune. U slučaju da ovršenik na računu ima dovoljno novca za naplatu duga i naknade u cijelosti, tad će naknada iznositi 87 kuna - pojasnili su iz Fine.

Dodali su da, kad na računima ovršenika ima dovoljno novca za naplatu cijelog duga, Fina daje nalog banci da novac prenese na račun vjerovnika ili da ga zaplijeni na 60 dana. Od 1. rujna 2017. novac zaplijene na 60 dana kad se ovrha provodi prema rješenju suda ili javnog bilježnika te temeljem osnova za plaćanje za izravnu naplatu. Ako u 60 dana Fina ne primi rješenje o odgodi ili obustavi ovrhe, naredit će prijenos zaplijenjenog novca.

- Zaplijenjeni novac tih 60 dana ne stoji na računu Fine nego je i dalje na računu ovršenika, ali njime ne može slobodno raspolagati - napomenuli su iz Fine.

Dodali su da novac uplaćuju odmah, primjerice, za sudske pristojbe, ovrhe za prekršaje, kazne, poreze...

- Ovrha na novcu ovršenika provodi se po svim računima i oročenim sredstvima u svim bankama, prema OIB-u ovršenika, bez njegove suglasnosti, pa i ako nije određena ovrha po svim računima. Pod raspoloživim novcem na računu ne smatra se odobreno prekoračenje, odnosno minus na računu - pojasnili su iz Fine.

Dodali su da se trošak provedbe i postupka naplaćuju prije glavnog duga. Prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i onda glavnica.

- Fina nema mogućnost provjere je li tražbina već plaćena, a dužna je postupati po primljenim nalozima - rekli su.

Dodali su da, kad ovršenik plati dug u roku, a pogreškom je dostave Fini, povrat novca treba tražiti kod podnositelja tog zahtjeva za ovrhu. Dužnik može sud u istom postupku tražiti da mu ovrhovoditelj vrati preplaćeno protuovrhom. Dužnik može tužiti ovrhovoditelja za stjecanje bez osnove ako mu je dva puta naplaćeno.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina