Obavijesti

Promo sadržaj

Pariz - najbolja destinacija za posjetiti u proljeće

Pariz - najbolja destinacija za posjetiti u proljeće
9

Za neke putnike koji dođu u Pariz to bude prvi put. Dok za neke druge, to bude ponovni dolazak

Ne propustite putovanje u Pariz u organizaciji agencije Magellan 23.-26.04.2020.

Ovi potonji znaju zašto su opet došli u Pariz, a ovi prvi već znaju da će se opet vratiti u Pariz. Pariz je jedna od onih destinacija koje uvijek iznova privlače nazad. Pa makar i samo za „otići na kavu u Pariz“. Uostalom, jedna od „finijih“ francuskih uzrečica je „Paris est toujour une bonne idee“ (Pariz je uvijek dobra ideja). A city break je kod nas postao jako popularan, i s mnogobrojnim direktnim letovima iz Hrvatske, kao i povoljnim cijenama, nije nam uopće nedostupan.

Možda u svakodnevnom životu kod današnjih Francuza više nema cabareta, Can Can-a, ni Edith Piaf, kao ni francuske šansone intenzitetom kakvi su bili 50-tih godina, ali oni su itekako prisutni u svijesti svakog Francuza i ljubomorno se njeguju kako u današnjem globaliziranom svijetu ta francuska baština ne iščezne. Veliko je zadovoljstvo osjetiti dašak tih vremena u nekom šarmantnom lokalu u umjetničkoj četvrti Montmartre, ili pak u bohemskoj četvrti na lijevoj obali Seine, Rive Gauche. Ništa neobično da su i konobari odjeveni kao na početku 20. Stoljeća.

Jedan od najimpresivnijih doživljaja za svakog putnika namjernika u Pariz je šetnja uz obalu Seine. Jer, u kaotičnom Parizu, ovdje je uvijek tiho, reklo bi se romantično. Gledajući s obala Seine lijevo i desno u Pariz i tipičnu parišku arhitekturu iz prošlih stoljeća, mogli biste se uistinu zamisliti u dobu Victora Huga. Malo tko zna da su obale Seine proglašene i svjetskom kulturnom baštinom UNESCO-a, upravo radi ljepote te spoja Seine i pariške gradske arhitekture.

Baguette je kruh koji mi zovemo „francuz“, i postala je uobičajena slika djevojke sa beretkom, na biciklu sa košarom, i u košari baguette. U redu, nije baš da ćemo vidjeti tu sliku, ali ima također vrlo uobičajena slika gdje gospodin sjedi u tipičnom pariškom kafe baru i ispija, ne kavu, nego čašu crnog vina. I dok ćemo se složiti kako je samo stereotip da su francuska vina najbolja na svijetu, jer i drugdje imamo izvrsna vina, zašto ne bismo iskusili upravo ovu sliku! Proljeće, mali pariški kafe bar, na teresi ispijamo čašu crnog vina!

Pariz ima impresivne spomenike i razgledavanje grada može trajati tjednima. Svakako se trebaju posjetiti Louvre i Eiffelov toranj jer su i jedno i drugo srž Pariza. Namučit ćemo se dok stojimo na nogama čekajući red, ali se isplati! I dok više manje svi posjete Louvre i popnu se na Eiffelov toranj, manje putnika uđe u parišku katedralu Notre Dame ili se popnu na slavoluk pobjede. A i jedno i drugo su svakako vrijedni posjete. Champs Elysees zavrjeđuje dosta našeg vremena. Iako će mnogi reći da su Elizejske poljane danas većinom prepuštene turistima i bezukusnim restoranima i dućanima, ipak ovdje možete doživjeti pravi duh Pariza. Champs Elysees, da se izrazimo na francuski su i šarmantne i šik!

Duge šetnje kroz Pariz omogućuju da se upije atmosfera Pariza i da ga se istinski doživi. Pariz obiluje parkovima. Primjerice šetnja kroz park Tuilleries je izvrsna ideja. Započnemo pokraj ulaza u Louvre, kraj poznate staklene piramide, i šećemo do trga Concorde. U parku se može odmoriti na stolicama na razvlačenje ili na klupama oko fontane. Na fontani su mali brodići na daljinski pogon, omiljena zabava i za djecu i za odrasle. Zašto se ne okušati u tome? S druge strane pak vrtuljak iz prošlog stoljeća, carousel s konjima. Stvarno nam se nude mnoge sitnice koje nas vraćaju u neko drugo doba i u onaj Pariz s početka 20. stoljeća. Na dnu parka Tuilleries puca nestvaran pogled preko trga Conconrde, Champs Elyseesa, zgrade parlamenta i Seine, pa sve do Eiffelova tornja. Ovo je zasigurno jedna od najboljih pozicija u Parizu za fotografirati se.

Pariz nam je blizu, i kao što smo na početku zaključili: „Pariz je uvijek dobra ideja“. Uostalom, avion od Air France, kojim smo letjeli, na sebi je imao simboličan natpis HOP! Možda da nas podsjeti da jedan i pol sat leta od Zagreba do Pariza stvarno nije ništa. I vraćat ćemo se u Pariz uvijek iznova, pa makar i svakih 10 godina. Jer je Pariz uistinu, kako kažu Francuzi: „šarmantan i šik“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Goldman Graff je prvi izbor za investicijsko zlato: Sigurnost, kvaliteta i stručnost
PROMO

Goldman Graff je prvi izbor za investicijsko zlato: Sigurnost, kvaliteta i stručnost

Investicijsko zlato sve je traženiji oblik ulaganja u Hrvatskoj. U protekloj godini, prema javno dostupnim podacima, Hrvati su kupili oko 300 milijuna eura vrijednosti u plemenitim metalima

Prihvaćamo li liječene ovisnike u društvu?
PROMO

Prihvaćamo li liječene ovisnike u društvu?

Ključna poruka analize Europskog izvješća o drogama iz 2023. jest „Svugdje, sve i svatko“.
Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu
PROMO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a