News

Komentari 2

Parolin: Hrvati su duboko ukorijenjeni u iskustvo vjere

Parolin: Hrvati su duboko ukorijenjeni u iskustvo vjere

Podsjetio je kako je svijet u posljednje dvije godine živio u mraku pandemije, pred kojom smo se našli u tami, ne znajući kako postupiti i ne znajući jasno što učiniti

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predvodio je u srijedu u misu u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu te istaknuo da su Hrvati duboko ukorijenjeni u iskustvo vjere.

Zato i možete gledati u budućnost, dodao je državni tajnik Svete Stolice.

Podsjetio je kako je svijet u posljednje dvije godine živio u mraku pandemije, pred kojom smo se našli u tami, ne znajući kako postupiti i ne znajući jasno što učiniti.

Svaki pokušaj rješenja činio se neadekvatnim, rekao je te dodao da su, osim toga, Zagrebačka nadbiskupija i Sisačka biskupija doživjele i iskustvo dva razorna potresa u ožujku i prosincu 2020. To pokazuje i ovaj privremeni liturgijski prostor izgrađen tako da Crkva može nastaviti biti svjetlo koje prosvjetljava i biti ojačana svjetlom, dodao je.

U takvim iskustvima tame postajemo dezorjentirani, puni nesigurnosti, pomutnje, udaljenosti, zatvorenosti, usamljenosti, tjeskobe i očajanja koje često vode u individualizam, sebičnost, neprijateljstva i destrukciju. Sve ono što dolazi iz ljudskih srdaca obavijenih tamom, jednom riječju možemo nazvati krizom, a krize pozivaju na razlučivanje jer su potrebna pojašnjenja, odabiri i odluke, rekao je.

Svjetlost koja proizlazi i koja nam je darovana Kristovim uskrsnućem i koja nastavlja živjeti u tijelu Kristovu čini i nas živom prisutnošću svjetla u službi utjehe autentične solidarnosti i horizonta novoga života u duhu, poručio je.

U ovim ratnim vremenima vrijedi se uteći blaženom Alojziju Stepincu i njegovom zagovoru

Naglasio je kako sinodalni hod na se krenulo na razini sveopće Crkve, a koji je započet i prije nekoga vremena u Zagrebu, život je Crkve danas i želimo ga živjeti kao hod sa svjetlom i u svjetlu koje je vidljivo prije svega u svetosti.

Posebno je govorio o hrvatskom blaženiku Ivanu Mertzu za kojeg je rekao da je svojim duhovnim bogatstvom privukao i nadahnuo mnoge mlade da prepoznaju Krista kao svjetlo svoga života. Za sv. Leopolda Bogdana Mandića rekao je kako je bio ponizni sluga i svjedok Božanskoga milosrđa. Njegov primjer pokazuje nam dubinu kako ne bismo zaboravili u čemu je snaga Crkve kako bi nas udaljio od površnosti koja potamnjuje otajstvo, rekao je.

Među znakovima u ovom liturgijskom prostoru nije mogao izostati svjedok Kristova svjetla tako drag svim Hrvatima - blaženi Alojzije Stepinac, kazao je i dodao da se u ovim ratnim vremenima u Europi vrijedi uteći njemu i njegovu zagovoru.

Podsjetio je kako je papa Franjo u zajedništvu sa svim biskupima posvetio cijeli svijet, a posebno Rusiju i Ukrajinu, Bezgrješnom Srcu Marijinu, moleći za mir.

Parolin je u Zagreb povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske te 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske. U četvrtak bi se u prijepodnevnim satima trebao susresti s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. U Hrvatskom saboru održat će prigodni govor, a poslije toga susrest će se s predsjednikom države Zoranom Milanovićem.

Najčitaniji članci