Obavijesti

News

Komentari 14

Patke kamikaze: Nitko ih nije bacio, išle su iz gnijezda u vodu

Patke kamikaze: Nitko ih nije bacio, išle su iz gnijezda u vodu
1

ZOV RIJEKE: Divlja patka i sedam pačića skočili su sa zgrade u centru Osijeka. Tamo su savili gnijezdo, a patka je pačiće pokušala odvesti do obližnje Drave. Skok su preživjela tri pačeta

VIDEO

Stajala sam na ulazu poslovnog centra u središtu Osijeka. Odjednom su pred mene pale četiri patke. One koje su pale na beton ostale su ležati, mrtve, samo je jedna, koja je pala na travnati dio, ostala živa i teturala.

Ispričala nam je to šokirana čitateljica. Ona je u srijedu navečer svjedočila nevjerojatnom prizoru i snimila ga je mobitelom. Dodala je da su patke pale s visine od oko 20 metara.

Skakale su u smrt 

- Pogledala sam gore jer sam začula druge patke kako se glasaju i vidjela sam još četiri patke. Pripremale su se skočiti. Sve je mi je to izgledalo kao nevjerojatno samoubojstvo pataka jer su naprosto skakale u smrt - kaže Osječanka.

Zaštitar poslovnog centra pozvao je Udrugu za zaštitu ptica, čiji je djelatnik odmah došao pružiti pomoć preživjelim patkama. Do njegova dolaska velika patka i dvije manje odgegale su se kroz grad do rijeke Drave. Rijeka je oko 200 metara zračne linije udaljena od poslovnog centra s kojeg su patke skočile. Sa zgrade je ukupno skočilo sedam pačića i mama patka. Uz nju skok su preživjela tri pačeta.

- Ne radi se, naravno, ni o kakvom samoubojstvu pataka niti tome da ih je netko stavio na vrh poslovnog centra i bacao na tlo.

Neke je spasila trava 

Riječ je o divljoj patki koja ponekad zaluta u grad, među stambene objekte, u vrijeme razmnožavanja. Patka ih je morala izvesti iz gnijezda do vode. Zapravo je odabrala dobar dan jer je s pačićima odlučila skočiti sa zgrade navečer, dok je padala kišica i nije bilo puno ljudi na ulicama. Problem je što je ona sama, s još nekoliko pačića, uspjela skočiti na mali travnati dio pored centra, ali drugi nisu pogodili taj dio nego su pali na tlo i, nažalost, uginuli - ispričao nam je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, koji je i pozvan na intervenciju spašavanja pačića. Kad je došao pred zgradu, našao je još jedno omamljeno pače, koje je odnio do rijeke i pustio ga da se pridruži ostalima.

'Nije uobičajeno, ali zbog hrane se znaju gnijezditi i u gradovima' 

Teško je reći zašto su se patke ugnijezdile na zgradi, kazao nam je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb.

- Divlje patke, kao i neke druge životinje, postaju populacija koja živi na rubnim dijelovima grada i u centru grada. Tamo nemaju neke klasične uvjete, ali imaju druge izvore hrane, pa pronalaze neka alternativna rješenja za svoje gniježđenje - kaže Skok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk