Obavijesti

News

Komentari 228

'Patrik živi u sjećanju, jer zna da će more teško opet vidjeti...'

'Patrik živi u sjećanju, jer zna da će more teško opet vidjeti...'
2

Zagrepčanka Darka (43) svoju je djecu prvi put odvela na more 2002. godine, u unajmljeni apartman u Crikvenici. Bilo im je to ujedno zadnje ljetovanje do danas

VIDEO

Najteže mi je kad me ljudi pitaju kamo ćemo ovog ljeta na more. Oni ni ne slute da je meni svejedno je li ljeto ili zima. Znam da ćemo, kao i inače, ostati u našem stanu, rekla je Darka Kokorović (43) iz Zagreba.

Samohrana majka Patrika (20) i Doris (17) dodaje da se s takvom situacijom odavno pomirila, ali žao joj je što ne može više pružiti djeci. Patrik je nakon problema na porođaju trajno oštećen mozak i teško govori, a Darka ne radi i brine se o njemu. Već četiri godine ima status njegovateljice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

- Nećete vjerovati, ali on ove stare fotografije gleda svaki dan i tako već godinama. Ako nekamo ide, nosi ih sa sobom. Nekad mu znam reći: ‘Daj, Patrik, pa ne možeš tako izlagati našu obitelj i baš posvuda pokazivati naše slike’. Ali onda ga pustim. Postane mi jasno koliko su mu uspomene važne. On živi u sjećanju jer je svjestan da će more teško opet vidjeti - tužno će majka.

Kći Doris (17) završila je drugi razred srednje Grafičke škole i odlična je učenica. Darka kaže da je i ona itekako zaslužila ići na more i provoditi se jer je iznimno skromna.

- Kad god joj kažem da ću joj kupiti neku sitnicu, ona me spriječi i kaže mi: ‘Mama, nemoj trošiti, nema potrebe da mi to kupiš, snaći ćemo se i bez toga’.

Ljeti je pošaljem k baki u Moslavinu da bar malo osjeti neku promjenu. I sad je tamo - rekla je Darka.

Uspomene na ljeto 2002. godine cijeloj su se obitelji urezale u pamćenje. Darka je tad još bila u braku s ocem svoje djece i unajmili su apartman u Crikvenici na pet dana. Patrik je imao pet, a Doris dvije godine. Iako su imali svoj auto, za tu su priliku posudili kombi Darkina tate kako bi mogli ponijeti što više igračaka i ostalih stvari za mališane. Obitelji je to bilo prvo zajedničko ljetovanje.

- Sjećam se da je apartman bio malen, ali lijep. Nije bio odmah pored mora nego smo trebali malo pješačiti. Nije nam to smetalo. Onaj osjećaj koji bi nas preplavio nakon što bismo se dočepali plaže, bio je neprocjenjiv. Djeca su cičala od sreće. Kupali su se, a onda igrali na prekrasnoj šljunčanoj plaži. A suprug i ja imali smo pune ruke posla. Uz Doris, koja je bila prilično mala i zahtijevala puno pažnje, morali smo stalno biti na oprezu zbog Patrika, koji je dosta nepredvidiv. Međutim, nije nam to smetalo. Bili smo sretni što smo na moru. Sad su mi ta sjećanja tako daleka, kao da je prošlo puno više od 15 godina - prisjeća se Darka. U Crikvenicu se nikad više nisu vratili. Malo nakon tog ljetovanja Darka i suprug su se rastali.

Kao samohrana majka, Darka je svoju djecu ljeti počela povremeno voditi na malo jezero Trstenik Nartski kod Ivanje Reke. Patrik jako voli plivati, iako je neplivač i u vodu može samo uz nečiju pratnju. Najčešće je to Darka, kojoj to izaziva priličan napor budući da je Patrik težak i u potpunosti se oslanja na nju. Međutim, da mu ugodi i kako bi povoljno utjecala na njegovo zdravlje, mama ga i dalje vodi. Nedavno mu je naručila poseban prsluk za kupanje te vjeruje da će mu tako biti ugodnije plivati, a ni ona se neće toliko mučiti.

- Liječnici su nam puno puta preporučili da ga vodimo na more, ali jednostavno nemamo mogućnosti za to, pa ga vodim barem na jezero. Tražila sam da ide preko Centra za autizam, ali to je već malo teže organizirati. Patrik se jednostavno nikad nije odvajao od mene i nemam ga srca poslati samog na more, niti bi on to želio - uvjerena je Darka.

Ljeto u Zagrebu tako provode u svoja četiri zida, u naselju Novi Jelkovec, osobito najtopliji dio dana. Patriku jako šteti sunce, a ako previše boravi na njemu, može dobiti epileptični napadaj. Klimu nemaju. Patrik dane najradije provodi sa slušalicama u ušima, a sluša se njegov omiljeni pjevač - Miroslav Škoro. Škorini koncerti u Zagrebu i okolici, Patriku su najveća radost. Bio je na mnogima dosad. Do idućeg, nastavit će s omiljenom zabavom, listanjem starih albuma, koji mu uvijek iznova izmame osmijeh na lice.

A onima kojima se 2002. godina, kad su Kokorovići bili posljednji put na moru, ne čini tako dalekom, mogu se prisjetiti nekih činjenica iz tog vremena.

Primjerice, predsjednik Hrvatske tad je još bio Stipe Mesić, dok je Sjedinjenim Američkim Državama vladao George Bush. Te su godine održane Zimske olimpijske igre u američkom Salt Lake Cityju. Janica Kostelić na njima je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju. U Haagu je počelo suđenje Slobodanu Miloševiću. Mnoge zemlje u Europi prvi su put uvele novu valutu - euro     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda