Obavijesti

News

Komentari 422

Pavić Šimetin: Ostatak države trebao bi se ugledati na Zagreb

Pavić Šimetin: Ostatak države trebao bi se ugledati na Zagreb

Na pitanje o uvođenju obveznog cijepljenja, Pavić Šimetin je rekla kako se u Europi razgovara o obveznom cijepljenju, da se prati i gleda što druge zemlje rade. No, Plenković je rekao danas da ništa od toga

Zagreb vodi u cijepljenju, što je počelo u prvoj fazi cijepljenja kada su bili cijepljeni zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima. Imamo ih puno, pa je to dulje trajalo, a kada su oni cijepljeni, nastavio se izvrstan odaziv. Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb, gdje ima više cijepljenih drugom dozom nego što ih je u nekim županijama s prvom dozom, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Pogledajte video:

Pokretanje videa ...

I pred kraj večerašnjeg cijepljenja u Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' još je 50-ak ljudi čekalo na svoj red, zbog velikog interesa. Danas ih je tamo cijepljeno više od 550.

"Nema teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"
"Nema teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

- Cijepe se i oni koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a oni koji imaju OIB mogu preko sustava doći do digitalne potvrde. Ima i onih koji imaju OIB, a nisu uvedeni u bazu podataka, znači - treba imati zdravstveno osiguranje, to je na prvom mjestu - rekla je Pavić Šimetin.

Kazala je da je bilo nekoliko pojedinačnih situacija s viškom cjepiva, i to ne u smislu da je istekao rok trajanja od 6 mjeseci, nego su otopili veće količine Pfizera ili Moderne nego što se može u mjesec dana potrošiti.

- To je rješavano tako da su ta cjepiva ustupljena drugim zavodima koji su u tom trenutku imali veću potražnju za cjepivom - rekla je.

Na pitanje o uvođenju obveznog cijepljenja, rekla je kako se u Europi razgovara o obveznom cijepljenju, da se prati i gleda što druge zemlje rade.

- Na prvom mjestu bili bi zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije - rekla je.

Covid potvrde će zamijeniti maske? Capakova zamjenica: Sve ovisi o epidemiološkoj slici
Covid potvrde će zamijeniti maske? Capakova zamjenica: Sve ovisi o epidemiološkoj slici

No, premijer Plenković je danas nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da nema teoretske šanse da cijepljenje bude obvezno.

Od sutra se u Zagrebu na tri punkta građani mogu cijepiti cjepivom Johnson & Johnson. Riječ je o jednoj dozi, pa se nakon 22 dana može dobiti COVID putovnica. No, kako bi se broj procijepljenih povećao za 1 posto, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dnevno bi se trebalo cijepiti 3700-3800 ljudi.