News

Komentari 25

Pavić Šimetin o omikronu: Broj novooboljelih pokazuje da još nemamo širenje nove varijante

Pavić Šimetin  o omikronu: Broj novooboljelih pokazuje da još nemamo širenje nove varijante

Imamo sreću u Hrvatskoj, a posljedica je stroge mjere vezane uz karantenu, da imamo malo slučajeva omikron-varijante, rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a komentirala je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" izmijenjene preporuke HZJZ-a koje se odnose na kontakte oboljelih od omikron varijante koronavirusa.

Kaže da je trenutačno najvažnije spriječiti, odnosno usporiti ulazak omikrona u Hrvatsku i širenje te da je karantena za sve, neovisno o cijepnom statusu, upravo imala to za cilj, a da je s novim saznanjima HZJZ promijenio preporuku.  

- Sada ima dovoljno dokaza da se zna da cijepljenje "booster" dozom, kao i preboljenje i nakon toga cijepljenje s dvije doze te preboljenje unutar 90 dana, vrlo efikasno štiti od omikron-varijante. Zbog toga su te osobe, dakle one koje su primile "booster" dozu, cijepljene s dvije doze i prethodno su preboljele COVID te osobe koje su preboljele COVID unutar 90 dana - zaštićene u velikom broju od omikron-varijante. Te su osobe sada oslobođene karantene u slučaju kontakta s osobom koja je bila pozitivna na omikron-varijantu ili je visoka sumnja da bi mogla biti pozitivna- rekla je.

Dodaje da se omikron širi brže od delte i da je zarazniji.

- To znamo po tome što je u nekim državama već prevladala u odnosu na delta-varijantu. Imamo sreću u Hrvatskoj, a posljedica je stroge mjere vezane uz karantenu, da imamo malo slučajeva omikron-varijante. Potvrđeno je 8 slučajeva, a 13 je visoko suspektnih. Svi su u izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji. Nemamo još širenje omikron-varijante, a to se vidi indirektno iz broja novooboljelih. Ako gledamo na tjednoj ili dvotjednoj razini, još uvijek imamo smanjenje u odnosu na prethodne tjedne - dodala je. 

Na pitanje o potrebi testiranja, kaže da onaj tko je razvio znakove bolesti se odmah trebajaviti liječniku obiteljske medicine kako bi dobio uputnicu i testirao se.

Uoči novogodišnjih praznika savjetovala je građanima da izbjegavaju velika okupljanja. 

- Ako se družite, to neka bude s osobama s kojima se inače družite, s kojima dijelite kućanstvo. Poseban oprez treba biti prema osobama starije životne dobi i onima koji su bolesni, posebno ako su imunokompromitirani. Ako dolazite takvim osobama u posjet, trebate imati zaštitnu masku i držati distancu, poručila je Pavić Šimetin. 

Najčitaniji članci