Obavijesti

News

Komentari 39

'25.000 riječi je diskriminacija koja ne skriva političke motive'

'25.000 riječi je diskriminacija koja ne skriva političke motive'
2

Kada govorimo o kriteriju 25.000 riječi, potpuno je jasno da novine koje bi bile uskraćene za nižu stopu PDV-a su primjerice 24sata, ali i Poslovni dnevnik

VIDEO

Prema prijedlogu Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji predviđa niži PDV za dio dnevnih novina, PDV od pet posto odnosit će se samo na novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi, dok će ostali i dalje plaćati sadašnjih 10 posto. 

O tome se u Saboru u srijedu razvila burna rasprava.

Na takvu odredbu za Prvi program Hrvatskog radija osvrnuo se i direktor Styrije za Hrvatsku, Boris Trupčević. Novine 24sata, Večernji i Poslovni dnevnik su u vlasništvu Styrije. 

Trupčević: Diskriminacija je politički motivirana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada govorimo o kriteriju 25.000 riječi, potpuno je jasno da novine koje bi bile uskraćene za nižu stopu PDV-a su primjerice 24sata, Sportske novosti, Poslovni dnevnik, Business.hr i možda neke od lokalnih novina - istaknuo je Trupčević koji je ujedno i predsjednik Udruge izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. 

Dodao je kako takvo zakonsko rješenje iz sve jasnijih političkih motiva diskriminira čitav niz tiskovina. 

- Dakle diskriminira nekoliko dnevnih novina, ali jednako tako u odnosu na prijašnje zakonsko rješenje koje je obuhvaćalo sve tiskovine, diskriminira i sve tjednike, mjesečnike i ostale magazine, kao i sve lokalne i regionalne novine. Udruga novinskih izdavača se naravno ne slaže s takvim rješenjem. Smatramo da je takvo rješenje neodrživo u provjeri ustavnosti i smatramo da bi Vlada takav prijedlog trebala povući i zamijeniti ga prijedlogom koji će obuhvatiti sve tiskovine u Hrvatskoj bez diskriminacije - rekao je Trupčević.

- Udruga izdavača smatra da bi tu bila primjerena odgoda primjene od šest mjeseci da se za taj uvjet koji je sasvim legitiman da novinarima i izdavačima dovoljno vremena da usuglase statute medija - dodao je Trupčević. 

'Kriterij 25.000 riječi ne postoji nigdje u Europi'

- Ukratko, državi ni iz džepa, ni u džep. Međutim, ono što je važno,  čuva se zaposlenost i čuva se da novinski profesionalci budu dio aktivnog društva, umjesto da budu dio depresivne statistike.

Direktor Styrije za Hrvatsku kaže kako Ministarstvo kulture, kao ni Ministarstvo financija nisu uspjeli na primjeren način objasniti motive koji su bili prihvatljivi za takav bizaran kriterij od 25.000 riječi koji ne postoji nigdje u Europi.

Što je izjavila šefica Porezne uprave?

- Zašto smo stavili ovaj kriterij od 25.000 riječi? Mislim da će se ovdje svi složiti sa mnom. Danas u Hrvatskoj imate dnevne novine koje su copy/paste Jutarnjeg i Večernjeg i imaju više slika nego autorskog djela. Te novine su jeftinije od ostalih i mislim da nije pravedno da država takve novine potiče - rekla je Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag