Obavijesti

Promo sadržaj

Pedikura kod kuće: kako pravilno njegovati stopala i zauvijek se riješiti gljivica

Pedikura kod kuće: kako pravilno  njegovati stopala i zauvijek se riješiti gljivica
1

Naša stopala svakodnevno se suočavaju s izazovima poput stiskanja u uske cipele, nošenja cipela s visokim petama, gušenja u najlonkama i znojnim čarapama.

VIDEO

Zato zaslužuju pažnju, a za to vam ne treba odlazak u spa salon ili skupa pedikura. Samo nekoliko minuta dnevno, prave cipele i obavezna njega dva puta tjedno “olakšat će život” vašim stopalima i dugoročno nećete imati problema.

Za početak, prilikom svakodnevnog tuširanja, važno je pažljivo razmaknuti i oprati razmake između prstiju na stopalima. Nakon toga slijedi još bitnija stvar - nožne prste i stopala treba dobro osušiti. To može spriječiti probleme kao što su pojava gljivičnih infekcija, bakterija i neugodnog mirisa. Ako su se gljivice već pojavile, problem s vremenom može postajati samo još gori i zato ga treba rješavati u začetku. Kada gljivična infekcija nije previše uznapredovala možete si pomoći mazanjem lijeka za gljivice, kao što je npr. krema Exoderil, na oboljela i prethodno dobro osušena mjesta. Dovoljno je ovaj jednostavan tretman raditi jednom dnevno kako bi se infekcija povukla. Iznimno je važno biti uporan i ne posustajati nakon što prestane svrbež i peckanje iz razloga što su gljivice otporne i mogu se zadržati još nekoliko mjeseci ako nema adekvatne njege i borbe protiv njih. Za redovitu njegu stopala trebalo bi dva puta mjesečno odraditi pedikuru kod kuće.

Započnite masažom, osobito ako ste puno na nogama. Nije neophodno, ali je lijepo da malo razmazite svoja stopala. Pritisnite tabane palcima i to kružnim pokretima, jer to će pomoći pri opuštanju mišića. Potom istegnite prste, jedan po jedan kako bi se umanjila napetost.

Potopite stopala u posudu s mlakom vodom u koju ste dodali par kapi esencijalnih ulja i malo soli za kupku kako bi se omekšala koža na stopalima. Držite ih tako najmanje pet minuta ili dulje ako se skroz želite opustiti.

Upotrijebiti potom kamen za pete kojim prijeđite pete i jastučiće ispod prstiju, ali nemojte trljati previše grubo. Kamen je potrebno kasnije dobro isprati i posušiti kako se u njemu ne bi zadržavali uzročnici infekcija.

Nakon toga napravite piling kako biste dodatno odstranili mrtve stanice kože. Isperite čistom vodom, dobro osušite čistim ručnikom i potom ih namažite losionom kako bi stopala bila hidratizirana. Nokte bi trebali rezati ravno jer ako ih režete polukružno veća je vjerojatnost da će urasti u kožu, što je bolno. Nanesite na korijen nokta ulje. Možete se poslužiti specijalnim uljem za kožicu noktiju koje se može kupiti u obliku laka za nokte, flomasterom s uljem ili naprosto nekim hranjivim ili dječjim uljem koje već imate kod kuće.

I znajte da vas stopala nikada ne bi smjela boljeti. Bez obzira koliko su vam se svidjele one cipele broj manje, nemojte ih kupiti niti nositi. Uske i premale cipele samo pogoršavaju kurje oči, iskrivljavaju prste i nokte. Ako nosite visoke pete mijenjajte često visinu kako ne biste skratili Ahilovu tetivu. Ako s druge strane ne izlazite iz omiljenih tenisica ili čizama, imajte na umu da se obuća treba redovito mijenjati kako bi se provjetrila i time smanjila mogućnost infekcija.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.