Obavijesti

News

Komentari 2

Pejčinović Burić: Potrebne su promjene u arhitekturi UN-a

Pejčinović Burić: Potrebne su promjene u arhitekturi UN-a
1

U svom je govoru istaknula da je izgradnja mira jedan od najvažnijih i najsloženijih izazova u sadašnjim međunarodnim odnosima, podsjetivši na sve veću nestabilnost, regionalne sukobe...

VIDEO

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u utorak da se s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom suglasila kako jugoistočnu Europu ne treba izgubiti iz fokusa, bez obzira što se najveće krize događaju izvan europskog kontinenta, jer ni tamo situacija "nije do kraja mirna".

Ministrica je u New Yorku sudjelovala na sastanku na visokoj razini o izgradnji i održanju mira, prevenciji sukoba, restrukturiranju UN-a i i jačanju partnerstava Svjetske organizacije s ključnim čimbenicima u tim procesima.

"Predsjednik Lajčak i ja smo se složili da treba staviti veći fokus na stabilnost u regiji jugoistočne Europe. Iako se velike krize događaju izvan europskog kontinenta, ne treba izgubiti iz fokusa niti jugoistočnu Europu, s obzirom da situacija ni tamo nije do kraja mirna", kazala je Pejčinović Burić novinarima u New Yorku.

Dodala je da su se suglasili i oko toga kako mir nije sam po sebi razumljiv nego na njemu treba raditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se same rasprave tiče, kazala je da je pitanje mira i sigurnosti prvo na dnevnom redu svih institucija pa tako i Ujedinjenih naroda, te da to ne čudi "kada kriza i ratova ima više nego ikada".

Po njezinim riječima, otvorile su se teme sudjelovanja mladih i žena u očuvanju mira i sigurnosti jer te skupine sigurno mogu pomoći u sprečavanju sukoba i da ratova i kriza u budućnosti bude manje.

U svom je govoru istaknula da je izgradnja mira jedan od najvažnijih i najsloženijih izazova u sadašnjim međunarodnim odnosima, podsjetivši na sve veću nestabilnost, regionalne sukobe, građanske ratove i patnje milijuna civila.

"Kako bi se valjano uhvatili u koštac s izazovima, potrebno je istovremeno održati fokus na političke, sigurnosne, razvojne i okolišne aspekte, kao i na aspekt ljudskih prava", kazala je ministrica.

Pejčinović-Burić je pozdravila prijedloge glavnog tajnika UN-a vezane uz reformu upravo na području mira i sigurnosti, kako bi se na terenu ostvarila veća učinkovitost.

"Kao nikada do sada UN je suočen s nužnošću reformiranja na području mira i sigurnosti (...) Potrebne su promjene u arhitekturi UN-a", kazala je.

Na sastanku u UN-u okupili su se predstavnici vlada, civilnog društva, privatnog sektora, regionalnih organizacija i akademske zajednice. Sudjelovali su, između ostaloga, belgijski kralj, predsjednici Irske, Srednjoafričke Republike, Gambije, premijer Estonije i ministri vanjskih poslova Njemačke, Poljske, Švedske, Belgije, Albanije, Gane, Norveške, Turske i Venezuele.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...