News

Komentari 16

Pem Novosel: Ne smijemo se opuštati iako su otvorene terase

Pem Novosel: Ne smijemo se opuštati iako su otvorene terase

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za Dnevnik N1 kazala je kako se ne smijemo opuštati, iako su terase kafića sada otvorene

U Zagrebu je organizirano 19 punktova za cijepljenje, najčešće pri Domovima zdravlja, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za Dnevnik N1.

 - Oni odrede tim koji cijepi, pa se pri Domu cijepe pacijenti najčešće iz tih Domova. Kod masovnog cijepljenja koje smo organizirali su se stvarale velike gužve, kolone, a to su bili stari i bolesni ljudi, tako da se masovno cijepljenje nije pokazalo kao dobro rješenje - rekla je Pem Novosel i dodala kako su redomati koji su bili spominjani opcija za vrijeme kada dođe veća količina cjepiva.

Ovog tjedna došlo je 30.000, a idući tjedan trebalo bi doći 90.000 doza cjepiva. Komentirala je i nove sojeve koronavirusa. 

 - Radi se o RNA virusu, a oni nakon određenog vremena mutiraju i stvaraju se promjene u dijelovima virusa. Imamo britanski, najrašireniji soj u Europi, i sve više prevladava, no u Hrvatskoj još nije prevladao, iako je proširen u svim dijelovima zemlje. Tu je i južnoafrički soj, češki soj, škotski soj, njujorški -  rekla je.

Brojke rastu, no to je bilo očekivano.

 - Nakon potpunog zatvaranja, mnogi su ukinuli rad od kuće, otvaraju se terase, veće su interakcije među ljudima, pa rastu i brojevi uz nove, zaraznije varijante virusa. Apeliramo da koliko od željeli opustiti se i uživati, još treba izbjegavati velika okupljanja, nositi masku u zatvorenim prostorima, te trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto što i na jesen i ono što se događa u susjednim zemljama. S obzirom na novu varijantu virusa to nije neobično, a i da on nije mutirao – nisu svi zaštićeni ni protutijelima ni cjepivom - objašnjava Pem Novosel.

Komentirala je i masovna okupljanja koja su se događala zadnjih dana, među kojima je bila i sahrana Milana Bandića.

 - Svako okupljanje je rizik i moguće žarište. S obzirom na to da je većina, koliko smo mogli vidjeti, nosila na većim okupljanima maske, nadamo se da neće biti velikog broja zaraženih - zaključila je.

Najčitaniji članci