Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Peratović: Terete me za već objavljene dokumente

Iz Županijskoga državnog odvjetništva nisu željeli ništa reći o razlozima Peratovićeva uhićenja, odnosno koju je to tajnu i kako navodno odao

24sata
Foto: 24sata
5 komentara

Peratović je rekao da ga se tereti za odavanje državne i vojne tajne te prenošenje tajne u javnost. Jedan od spornih dokumenata koje je objavio na svom blogu već je prije priložio saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kao dokaz da ga je POA obrađivala u slučaju Gotovina kad je skupina novinara bila "osuđena" da neprijateljski radi protiv Hrvatske.
- Ostala dva dokumenta već su bila objavljivana u Nacionalu i Hrvatskom slovu - rekao je Peratović, dodavši da je u njima riječ o devet spornih točaka koje je predložila britanska (tajna) služba te o sastanku britanskih obavještajaca s bivšim ravnateljem policije Rankom Ostojićem. Peratović je kazao da je policija, koja je jučer ujutro došla pretražiti njegov stan, nakon čega je priveden i uhićen, tražila dokument POA-e s oznakom državne tajne. Uz taj dokument, kazao je, oduzeli su mu još nekoliko tisuća dokumenata, stotinjak CD-ova, dva laptopa, kameru, memorijske stikove, stolno računalo i fotoaparat.
- Pitali su me za izvore (dokumenata) - novinari ne otkrivaju izvore - rekao je Peratović dodavši da ih je većina bila svjesna da je on pod nadzorom.
Na pitanje je li njegovo uhićenje osveta predsjednika Stjepana Mesića i ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka, kazao je da je objavljivao informacije i analize do kojih je dolazio dugi niz godina o manipulacijama tajnih službi i da su na udaru bili Karamarko, Mesić i Sanader.
- Vidjet ćemo tko se osjetio pogođenim i kako će se završiti ovaj postupak - rekao je Peratović dodavši da će nastaviti raditi na svom blogu kad se završi postupak.
Novinara Željka Peratovića pustili su u četvrtak poslijepodne iz policije koja ga je u srijedu navečer uhitila zbog sumnje da je počinio kazneno djelo odavanja državne tajne. Kriminalistička obrada protiv bivšeg novinara Globusa i Vjesnika provedena je u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom u kojemu danas nisu željeli ništa reći o razlozima Peratovićeva uhićenja, odnosno koju je to tajnu i na kakav način navodno odao. Protiv njega će biti podnesena kaznena prijava, objavila je zagrebačka policija iz koje najavljuju nastavak potrage za nepoznatim osobama u državnim tijelima koje su Peratoviću dostavile tajne dokumente. U policiji sumnjaju da je riječ o službenim i odgovornim osobama u državnim tijelima, čiji dokumenti su s različitim stupnjevima tajnosti objavljeni u javnosti i pronađeni kod Peratovića. Austrijski ured "Reportera bez granica" (RSF) sa sjedištem u Beču objavio je u četvrtak da je Peratović uhićen, a citiraju njegovu suprugu koja je rekla kako je novinar upozorio čitatelje svoga bloga na emisiju javne televizije najavljene za četvrtak navečer, koja će donijeti otkrića o autentičnim događajima do kojih je došlo u Gospiću tijekom rata u Hrvatskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message