Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet najčešćih uzroka atletskog stopala kod muškaraca

Muškarci češće obolijevaju od gljivica na nogama ili atletskog stopala od žena i to - zbog svojih navika. Oko 20 posto populacije u svijetu je zaraženo gljivičnim infekcijama, a one najčešće zahvaćaju stopala

Foto: Sandoz

Muškarci češće obolijevaju od gljivica na nogama ili atletskog stopala od žena i to - zbog svojih navika. Oko 20 posto populacije u svijetu je zaraženo gljivičnim infekcijama, a one najčešće zahvaćaju stopala. Najveći broj onih koji su pogođeni gljivičnom infekcijom su mlađi muškarci i to zbog sljedećih životnih navika: u većem broju od žena su sportski aktivni što sa sobom nosi dugotrajno nošenje zatvorenih i vlažnih tenisica te su, iako to naravno nije pravilo, nemarniji od žena kad su u pitanju navike kao što je mijenjanje čarapa. Evo na što obratiti pažnju i da li ste pod rizikom zbog ovih navika:

1. Dugotrajno nosite čarape i tenisice
Gljivične infekcije najlakše se dobivaju na vlažnim i toplim mjestima. Ako redovito vježbate i puno vremena provodite u čarapama i tenisicama u kojima se vaše noge znoje - velika je vjerojatnost da će se razviti infekcija. Ako dobijete gljivičnu infekciju, ne očajavajte, uz današnje učinkovite kreme i otopine simptomi mogu relativno brzo nestati, ali treba biti uporan. Možete primjerice namazati oboljelo mjesto Exoderil kremom. Dovoljno je mazati jednom dnevno - zbog dobrog prodiranja i dugog zadržavanja aktivne supstancije Exoderil kreme u različitim slojevima kože u učinkovitim antimikotičkim koncentracijama. U slučaju da je infekcija zahvatila nokte na nogama proces liječenja je dugotrajniji, a na nokte je bolje kapati Exoderil otopinu, također jednom dnevno. Otopina prodire duboko, do samog žarišta infekcije. Nanošenje jednom dnevno trebalo bi ipak potrajati nekoliko mjeseci odnosno sve dok se nokat potpuno ne oporavi, jer gljivice su otporni organizmi i jako se vole vraćati. 

2. Danima nosite iste tenisice 
Tenisice poslije svakog hodanja, a osobito vježbanja treba dobro provjetriti i posušiti. Ako su ostale vlažne zbog znoja i ponovo ih navučete takve - velike su šanse da će se razviti gljivična infekcija. Osobito su “opasne” tenisice od umjetnih materijala koje ne dopuštaju stopalima da dišu pa se ona dodatno znoje. Tenisice dobro očistite i dezinficirajte te osušite prije ponovne uporabe.  

3. Hodate bosi u teretani i oko bazena
Javni prostori kao što su teretane, bazeni i saune su mjesta koja su vlažna i pogodna za rast gljivica. Lako se zaraziti hodajući bos po pločicama gdje je netko zaražen stao i ostavio za sobom “oljuštenu” kožu, zaraženu gljivicama. Stoga uvijek navucite natikače ili japanke.

4. Nosite zatvorene tenisice ili cipele ljeti
Stopalima treba odmor od zatvorenih cipela, tenisica i čizmi. Neka se što više “luftaju” na svježem zraku dolaskom lijepog vremena, jer tako se smanjuje šansa da su na vlažnom. Ako već nosite zatvorenu obuću svakako nosite čiste čarape od pamuka koje upijaju vlagu i znoj, a može se u cipele staviti i malu količinu dječjeg pudera. 

5. Nakon tuširanja neke stvari radite krivo 
Nakon tuširanja i pranja stopala, jako ih je važno osušiti i to brišući prst po prst, osobito prostor između prstiju, koji je pogodan za razvoj gljivičnih infekcija. Jednom tjedno pregledajte svoja stopala dok ih brišete - ako primjetite perutanje ili svrab to je znak gljivične infekcije kože ili atletskog stopala. Što prije posegnite za kremom protiv gljivica ili otopinom ako su zahvaćeni i nokti. Exoderil ima učinkovito djelovanje na kožne gljivice, kvasnice i plijesni i potrebno ga je nanositi samo jednom dnevno. 

Saznajte više o Exoderil proizvodima ovdje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message