Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
199 komentara

Peter Szijjártó: "Milanoviću, ostavi Mađare i Srbe na miru"

Šef mađarske diplomacije poručio je Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smjera kretanja izbjeglica

Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
199 komentara

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjártó poručio je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smjera u kojem će se kretati izbjeglice te da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

- Razumijem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja pa imam samo jedan zahtjev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo glasovati na hrvatskim izborima i nas ne mora uvjeravati u bilo što, neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske -  rekao je Szijjártó u intervjuu za Tanjug, a prenosi RTS.

Upitan da li su točne Milanovićeve optužbe da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmjeravaju izbjeglice u Hrvatsku, Szijjártó tvrdi da Mađari nikada nisu imali konzultacije o tome u kojem smjeru će ići izbjeglice iz Srbije.

- Zašto bi to radili? Kad se sretnemo s članovima vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj suradnji, a ne o Hrvatskoj, zašto bi? - rekao je.

Šef mađarske diplomacije istaknuo je da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpskim vlastima, da ako ne pošalju izbjeglice preko Horgoša, Hrvatska neće otvoriti granicu, apsolutno protiv europskih vrijednosti, solidarnosti i ponašanja.

Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla biti kažnjena od EU, on je odgovorio:

- Oni se ne ponašaju u skladu s EU pravilima, s Dublinskim sporazumom. Hrvatska ne registrira izbjeglice koji ulaze na njihov teritorij i ne ponašaju se u skladu s međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebala tretirati izbjeglice. Oni ih samo dostave Mađarskoj - rekao je.

Szijjártó je rekao da se nada da će nivo emocija biti niži kada se završi predizborna kampanja, kao i da će se sljedeći hrvatski premijer baviti Hrvatima, a ne Mađarskom.

Naglasio je i kako bi ove dvije zemlje trebale biti strateški partneri jer je Mađarska pomogla Hrvatskoj da uđe u EU,  a da trenutno ponašanje hrvatskih vlasti nije prikladno.  Milanovićeve kritike da Mađarska ne tretira izbjeglice dobro te da njihov sustav ne funkcionira, Szijjártó je ocijenio kao nefer.

- Za 24 sata se pokazalo da oni ne mogu ispoštovati EU regulative po tom pitanju. I onda je demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu od 1000 - 3000 ljudi bez prethodne najave da bar imamo vremena pripremiti se. To nije europsko ponašanje - rekao je Szijjártó te istaknuo kako sa Srbijom nisu imali tako dobre i efikasne odnose kao dosad.

Orban: Odabrat ćemo gdje će izbjeglice moći legalno ulaziti u Mađarsku

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u Beču da će održati konzultacije s drugim državama u regiji i sa UN-om prije nego odluči za izbjeglice zatvoriti granicu sa Hrvatskom, piše AP.

- Kao što je slučaj na granici sa Srbijom, odabrat ćemo mjesta gdje će izbjeglice moći legalno prelaziti iz Hrvatske, ali moramo zaustaviti  prelaske zelene granice iz Hrvatske u Mađarsku - rekao je mađarski premijer u Beču.

O problemu izbjeglica danas je razgovarao s austrijskim kancelarom Werner Faymann. Orban je rekao kako očekuje da će ogradu na granici s Hrvatskom završiti za nekoliko dana. Orban je sugerirao kako se Faymann na sastanku protivio ideji otvaranja "tranzitnog koridora" za izbjeglice od hrvatsko-mađarske granice prema Austriji i Njemačkoj.

>>> Ekskluzivno: U petak u novom Expressu donosimo tajne transkripte Milanović - MerkelMožda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message