Obavijesti

News

Komentari 39

Peticija "Stop plagiranju" u jedan dan skupila 1500 potpisa

Peticija "Stop plagiranju" u jedan dan skupila 1500 potpisa
1

Potaknuti "aferom plagijat" ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, skupina od 19 znanstvenika, profesora, učitelja, liječnika, studenata i poduzetnika inicirala je potpisivanje peticije...

VIDEO

Potaknuti "aferom plagijat" ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, skupina od 19 znanstvenika, profesora, učitelja, liječnika, studenata i poduzetnika inicirala je potpisivanje peticije "Stop plagiranju u Hrvatskoj", koju je u prva 24 sata potpisalo više od 1000 osoba, među kojima su hrvatski znanstvenici, edukatori i studenti iz zemlje i dijaspore.

U peticiji se upozorava da je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Hrvatskoj koji, kao i slični oblici neetičnog ponašanja, dugoročno uništava znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vodi opasnom slabljenju društvenog povjerenja. Izražava se zabrinutost zbog takvoga stanja i zahtijeva od Vlade i Sabora da podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje, kao i da se strogo sankcioniraju svi slučajevi plagiranja počinjeni od osoba na javnim funkcijama u Hrvatskoj.

Peticiju je dosad potpisalo više od 1300 osoba, a među potpisnicima su znanstvenici mlađe generacije, docenti, poslijedoktorandi, viši asistenti, profesori, akademici, liječnici, IT stručnjaci, privatnici, novinari, arhitekti, umjetnici i redatelji. Među potpisnicima veliki dio su studenti iz Hrvatske i inozemstva, a peticiju je potpisalo i puno učitelja i srednjoškolskih profesora.

Potpisali su je, među ostalim, poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, akademik Vlatko Silobrčić, poduzetnik Emil Tedeschi, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, najbolja znanstvena novinarka u u Europi u 2015. godini Tanja Rudež, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, povjesničar Tvrtko Jakovina, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak, glumac Vilim Matula, HRT-ov voditelj Aleksandar Stanković i mnogi drugi.

Cilj je doseći minimalno 5000 potpisa, a osim samih potpisa, moguće je ostaviti i komentar na peticiju, kojih dosad ima više od 150.

"Dosta nam je moralne degradacije društva", "Zaustavimo propadanje društvenih i moralnih vrijednosti", "Stručnost, a ne šljam", "Prestanimo se praviti da problem nije problem", "Svim plagijatorima oduzeti titule", "Dosta je tog lopovskog mentaliteta u akademskim krugovima", neki su od komentara na peticiju.

Među onima koji su inicirali peticiju je i znanstvenik Ivan Đikić koji je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića da zbog plagijata smjeni ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, nakon što je Odbor za etiku u znanosti donio sud po kojem je Barišić plagirao dijelove svog članka "Does Globalization Threaten Democracy?" (Ugrožava li globalizacija demokraciju?) koji je objavljen 2008. u časopisu Synthesis Philosophica i to u dijelu koji se tiče nenavođenja autora Stephena Schlesingera.

Neki od komenatara uz peticiju dotiču se tog slučaja porukama poput "Standardi moraju vrijediti za sve jednako, štoviše, javni dužnosnici moraju služiti kao primjer cjelokupnoj javnosti", "Apsolutna podrška. Ministre odlazi", "Čak i sumnja je dovoljna za diskvalifikaciju u slučaju ministra koji bi trebao biti uzor za školarce".

Uz Đikića, jedna od inicijatorica je i docentica Vesnica Garašić sa zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Jure Zovko s Instituta za filozofiju Zagreb, poslovni anđeo Hrvoje Prpić, profesor Boris Lenhard s Imperial Collegea u Londonu, kao i profesorica biologije Žaklin Lukša iz Čakovca, nekoć voditeljica stručne radne skupine za biologiju u sklopu Cjelovite kurikularne reforme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca