Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Peticija zgrozila Splićane: Ne žele beskućnike u susjedstvu

Središte Splita ovih je dana bilo oblijepljeno 'peticijom' protiv novog prihvatilišta za beskućnike u Gundulićevoj ulici jer će njihovim useljenjem taj prostor biti narušen

I.Ivanović/Pixsell
Foto: I.Ivanović/Pixsell

Središte Splita ovih je dana bilo oblijepljeno 'peticijom' protiv otvaranja novog prihvatilišta za beskućnike u Gundulićevoj ulici kako se ne bi narušilo tamošnje 'žarište živahnog poslovnog okruženja'. Netko je pozvao Grad Split da se taj prostor, inače donedavno sjedište splitskog Centra za socijalnu skrb, prenamijeni u nešto komercijalno jer se radi o unosnoj nekretnini okruženoj arhitektonskim, odvjetničkim i drugim uredima, trgovinama i bankom. U peticiji stoji kako će useljenjem beskućnika u Gundulićevu ulicu taj prostor biti narušen.

- Peticija je vrlo brzo uklonjena, a radi se o sramotnom i diskriminatornom tekstu. Osim toga, to je prostor Ministarstva socijalne politike mladih koji je Gradu Splitu dat na korištenje za prihvatilište za beskućnike i ne može se prenamijeniti u išta komercijalno. Osim toga, tu su godinama u Centru za socijalnu skrb dolazile ugrožene kategorije ljudi, pa nisu ometale poslovanje 'živopisnog poslovnog okruženja', a i novi je Centar preselio samo preko puta ceste u istu ulici, pa opet tamo dolaze isti ljudi koji ne odgovaraju autorima peticije – prokomentirao je Drago Lelas iz Udruge Most koja vodi prihvatilište za beskućnike na Zlodrinoj poljani.

Postojeće prihvatilište je dotrajala potleušica i pretijesna korisnicima. Urušava se, često poplavljuje, a problemi s električnim instalacijama mogu dovesti do požara. Stoga je Grad Split obećao ovog ljeta otvoriti adekvatniji prostor za ljude bez doma u Gundulićevoj 22.

- Prilikom otvaranje prihvatilišta na Zlodrinoj poljani, mi smo razgovarali s tamošnjim stanarima i vlasnicima poslovnih prostora jer je bilo nužno da znaju tko će tamo dolaziti. Vrlo smo brzo našli zajednički jezik i  nikad nisu imali problema s našim korisnicima. Stanari su nam  pomagali u prikupljanju donacija, pa ne vidim što bi to trebalo biti loše u Gundulićevoj - kazao je Lelas.

Možda vas zanima i ovo:
Message