Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Petir: Zašto meso koje je došlo u Hrvatsku nije pregledano?

Zaprimili smo obavijest o incident kroz žurnog uzbunjivanja. Uzorak je uzela veterinarska inspekcija u Sloveniji, rekla je Ana Marija Crnić, načelnica Sektora državne sanitarne inspekcije

Mustafas Vegetable Kebab
Foto: Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL
45 komentara

Postavlja se pitanje zašto meso kada je došlo u Hrvatsku nije pregledano već je slovenska inspekcija dojavila hrvatskoj. Veterinarske inspekcije bi pri ulasku u zemlju morale pregledavati ono što ulazi u zemlju. Moramo biti obazriviji i provoditi strože kontrole, rekla je u srijedu u emisiji HRT-a Otvoreno europarlamentarka Marijana Petir koja se javila iz Strasbourga.

Gosti Otvorenog bili su i Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ana Marija Crnić, načelnica Sektora državne sanitarne inspekcije, Miško Šklempe, predsjednik Odbora za mesno govedarstvo Hrvatske poljoprivredne komore te Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja.

U Hrvatsku je iz Poljske uvezeno više od 6.200 tona mesa, a radi se o junetini, govedini i teletini.

- Hrvatski propisi su vrlo strogi te su usklađeni s procedurom i zakonodavstvom EU-a. Cijeli uvoz hrane u RH prati sustav koji nadzire Ministarstvo poljoprivrede te sve ono što se otkrije u Hrvatskoj ili u EU, brzo se pokreću procedure za povlačenje s tržišta. Jamčimo sugrađanima da imamo sustav koji štiti njihovo zdravlje - tvrdi Željko Kraljičak. 

- Cjelokupni sustav sigurnosti hrane u cijeloj EU funkcionira na isti način. Zaprimili smo obavijest o incident kroz žurnog uzbunjivanja. Uzorak je uzela veterinarska inspekcija u Sloveniji te kako su dobili rezultate pustili su informaciju u sustav uzbunjivanja te je onda sanitarna inspekcija provela kontrolu. Promptno smo dobili informaciju, a mi smo odmah znali u kojem je objektu sporno meso. Treba reći i da se radi o patogenim organizmima koji se termičkom obradom uklanjaju - rekla je Ana Marija Crnić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message