News

Komentari 168

Petra Vuknića našli mrtvog, bio je ključni igrač splitske bande: Reketario, premlaćivao, prijetio

Petra Vuknića našli mrtvog, bio je ključni igrač splitske bande: Reketario, premlaćivao, prijetio

Vuknić je dobio tri godine zatvora zbog nedjela počinjenih u sastavu kriminalne skupine, a nakon nagodbe s Uskokom odmah je pušten iz zatvora na Bilicama

O Petru Vukniću, koji je večeras pronađen mrtav na Kozjaku i za kojeg se sumnja da je ubijen dosta se govorilo 2020. godine kada se kao trećeokrivljeni u slučaju zločinačkog udruženja, skupine pod vodstvom Željka Rajića (35) zvanog Žeki koja je 'pala' u spektakularnoj akciji policije i USKOK-a godinu dana ranije, nagodio sa tužiteljstvom.

Priznao je krivnju po tri točke optužnice, te je odmah pušten iz istražnog zatvora na Bilicama na slobodu, a njegovo potpuno priznanje, kao dio nagodbe s USKOK-om, prilično je otežalo stanje ostalim okrivljenicima.

Vuknić je dobio tri godine zatvora zbog nedjela počinjenih u sastavu kriminalne skupine, od prijetnji i reketarenja do “organizacije” likvidacije Joze Čabraje. Vuknić je sudjelovao u tom pokušaju, kada su 5. ožujka 2019. Čabraju preko djevojke jednog iz skupine namamili u večernjim satima ispred ambulante u Kaštel Sućurcu. Međutim, Ante Vučak je pucao neprecizno s motora, Čabraja je u parkiranom automobilu prošao s lakšim ozljedama.

Priznao je Vuknić i premlaćivanje člana skupine, Roberta Žuvele (22), za to je dobio šest mjeseci. Njega su 13. studenog u popodnevnim satima ispred McDonaldsa na Poljičkoj ugurali u Vuknićev automobil, Volkswagen T-Roc, odveli ga na zabačeno mjesto i isprebijali. Sve jer je do “bossa” Rajića došao glas da Žuvela omalovažava članove skupine kojoj i sam pripada. Nakon ovakvih “odgojnih” metoda, Žuveli su plaćali račune u kafićima te wellness centrima... 

USKOK je tada teretio ekipu od 13 članova (među kojima su Duje Pivčević (24), koji je donio Vučku 40 tisuća eura za likvidaciju Čabraje te Liridon Berisha (29), koji pak čeka presudu za teško ubojstvo Ante Prnjaka na TTTS-u) za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode, sve u sastavu zločinačkog udruženja te oštećenja tuđe stvari.

Optužnicom su Rajića teretili da je u razdoblju od srpnja 2018. do ožujka 2019. godine, na području Splita i Kaštela, povezao u zajedničko djelovanje Vučka, Vuknića, Žuvelu, Pivčevića i Ivana Poljičanina (26) dok je sam Vučak, po optužnici, dalje povezao Tonća Mikelića (21), Lenija Bana (29), Anitu Erceg (23), te Pivčević Berishu.

Organizacija je ustrojena, tvrdi USKOK, kako bi preuzela teritorij i “pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širem splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba, a radi pribavljanja znatne imovinske koristi”.

“Zbog toga su okrivljenici nabavljali razne vrste oružja i streljiva kojima su pucali u pripadnike tih drugih kriminalnih grupacija s nakanom da ih usmrte i tako se domognu novca te uništavali njihovu imovinu. Također su im oružjem i streljivom, uz uporabu tjelesne snage, prijetili govoreći im da će njih i njima bliske osobe teško tjelesno ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu.

Ujedno su i nasumično birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama te su zahtijevali od njih da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško tjelesno ozlijediti. Radi prikrivanja pripremanja izvršenja planiranih kaznenih djela održavali su neposredne sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama” - stoji između ostalog u USKOK-ovoj optužnici.

Članovi zločinačkog udruženja su, koristeći se oružjem i fizičkom snagom, nanijeli tjelesne ozljede dvojici hrvatskih državljana od kojih su jednom, Miru Ž. oduzeli slobodu, čime su ih prisilili da im predaju novac odnosno imovinu. Oteli su ga i zlostavljali tako da su ga, krvavog, zalijevali naizmjence vrućom i hladnom vodom, govoreći da im mora platiti 30 tisuća eura.

Najčitaniji članci