Obavijesti

News

Komentari 38

Petrijevčanin Vuksanović: U Slavoniji postoje GMO usjevi

Petrijevčanin Vuksanović: U Slavoniji postoje GMO usjevi
9

Ako je već GMO prisutan onda samo otvorenost i transparentnost. Neka građani odluče temeljem jasne oznake na proizvodu, poručila je Irena Petrijevčanin Vuksanović

VIDEO

Mi trenutačno imamo situaciju u Slavoniji gdje je određeni postotak usjeva zapravo GMO, ustvrdila je Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) i izazvala brojne reakcije.

Zastupnica Hridi upitala je i jesu li ti proizvodi i označeni kao takvi, iako napominje da u to nije sigurna. Naime, saborski zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o genetski modificiranih proizvoda, a Petrijevčanin Vuksanović ustvrdila je da je on i dalje nejasan i nedvosmislen. 

- Građani i dalje ne znaju što kupuju i ne znaju što jedu. Ne možemo sad u ovom smislu kad smo došli do kud smo došli zabraniti GMO. To ne vjerujem da bi ijedna Vlada sada bila u stanju. Ako je već GMO prisutan onda samo otvorenost i transparentnost. Neka građani odluče temeljem jasne oznake na proizvodu - poručila je. 

Nezavisna zastupnica Gordana Rusak poručuje da tvrdnju zastupnice Petrijevčanin Vuksanović da u Slavoniji postoje polja zasađena kukuruzom koji je zapravo GMO svakako trebalo provjeriti.

- Ako je ta činjenica točna onda je to stanje izuzetno alarmantno. Unošenje GMO-a u okoliš odobrava povjerenstvo odnosno odbor koji za to postoji, a koji daje svoju preporuku vijeću nadležnom za tu problematiku. Prema mojim saznanjima taj odbor nije dao dopuštenje za unošenje GMO-a u okoliš u Republici Hrvatskoj. Ako je to ipak drugačije to se treba provjeriti i tada je stanje uistinu zabrinjavajuće - ustvrdila je. 

Petrijevčanin Vuksanović uzvratila je da nije iznijela niti jednu neprovjerenu činjenicu. 

- Sve što sam rekla uljučujući i informaciju o usjevima u Slavoniji je informacija koja je provjerena. Zašto to nisu nadležna tijela upoznata s tim, zašto nisu nešto poduzela u to ne bih ulazila - rekla je.

Davor Vlaović (HDZ) izvijestio je da su građani, koji su izrazili sumnju da u Hrvatskoj postoje GMO usjevi, tražili odgovor od Vlade koja je ustvrdila da "Hrvatskoj nema uvoza GMO reprodukcijskog materijala, da se ne može kupiti GMO sjeme, ne može se sijati u pokusne svrhe i ne tolerira se nikakvo sijanje ili sađenje GMO biljaka". Napomenuo je i da su sve slavonske županije odlučile da žele biti GMO free županije.

- Ne vidim razloga, ako imamo saznanja da na određenim njivama postoje ovakvi usjevi i da se to ne prijavi nadležnoj inspekciji i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i traži hitno uništenje istih. A oni koji su to učinili su sankcionirani - rekao je Vlaović.

Franjo Lucić (HDZ) upozorio da uvoz nije kontroliran te da kroz te uvozne proizvode sigurno dobivamo GMO.

- Mi danas na hrvatskim granicama nemamo kontrole kako one veterinarske tako i svake one druge i jednostavno kroz proizvode koji nam dolaze u Hrvatsku sigurno dobivamo kroz proizvodnju modificirane hrane koja je proizvedena u EU. Smatram da smo svi mi i Slavonci i Baranjci zato da ne dozvolimo upravo modificirane proizvode u Hrvatskoj jer smo toliko bogata zemlja da možemo proizvesti toliko zdrave hrane za hrvatsko stanovništvo i za naše ljude. A mi danas s ovim slobodno mogu reći šlamperajem koji traje već godinama dozvoljavamo da nam se u Hrvatsku ulaze doista proizvodi u kojima je sadržaj GMO-a - upozorio je HDZ-ovac.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca